ЄБРР збирається кредитувати енергозбереження невеликих міст України

Вівторок, 29 січня 2008, 17:04

ЄБРР має намір у 2008 р. відкрити кредитну лінію для фінансування проектів із енергозбереження в невеликих містах України (з населенням менше 100 тис. чол.).

Про це повідомив сьогодні менеджер департаменту енергоефективності ЄБРР Сергій Масліченко, виступаючи на засіданні круглого столу в Броварах.

Він відзначив, що наразі банк фінансує в Україні проекти сумою кредиту не менше 10 млн дол. Тоді як для малих міст сума кредитів, необхідних для впровадження енергозбережних проектів, становить 1-2 млн дол. Усього по даній лінії ЄБРР планує надати 100 млн євро в рік.

Переговори між ЄБРР і муніципалітетами Одеси, Вінниці і Житомира про виділення кредитів під ресурсозбережні проекти перебувають на завершальній стадії. Як відзначив Масліченко, кредит для Вінницького муніципалітету передбачає виділення 25 млн євро під проект автономного опалювання житлового мікрорайону (20 багатоквартирних будинків) за допомогою теплового насоса.

Реклама:

Всього у 2007 р. ЄБРР виділив кредитів українським муніципалітетам і приватним компаніям на 200 млн євро на впровадження ресурсозбережних проектів. Загальна сума кредитів ЄБРР для України в 2007 р. сягнула 1,0 млрд євро. "Приблизно таке ж співвідношення збережеться і в 2008 р.", - сказав Масліченко.

Він також повідомив, що на одній із сесій саміту акціонерів ЄБРР, який відбудеться в Києві 18 травня ц. р., обговорюватимуть питання впровадження енергоефективності. Очікується, що в роботі саміту візьмуть участь близько 8 тис. чоловік.

За словами заступника глави відомства Олександра Мазурчака, Міністерство житлово-комунального господарства в 2008 р. виділить 200 млн грн на здешевлення кредитів під енергозбережні проекти. Це дозволить залучити на вказані цілі кредитних ресурсів на 1,0 млрд грн. Окрім того, в 2008 р. 130 млн грн планується направити на модернізацію і реконструкцію тепломереж.  Мазурчак повідомив, що всього на впровадження заходів із енергозбереження в 2008 р. відомство має намір виділити 600 млн грн.

Нагадаємо, раніше директор ЄБРР України Камен Захарієв заявляв, що в 2008 р. програми кредитування проектів із енергозбереження передбачають надання кредитів не тільки юридичним особам, але і фізичним. За його словами, для кожного окремого банку визначається своя індивідуальна процентна ставка, але маржа ЄБРР становить LIBOR+3,5 - 4%.

На думку старшого економіста Міжнародного центру перспективних досліджень Ільдара Газізулліна, програми щодо енергозбереження є "актуальними для України, оскільки ціни на енергоресурси неминуче будуть рости.  Тому такі важливі кредити ЄБРР для українських підприємств у цій сфері, і, що важливо, відпрацьована методика і майже готові бізнес-плани", - сказав він.

Підвищення ефективності виробництва здатне компенсувати витрати від підвищення вартості енергоресурсів, оскільки рівень енергоефективності української промисловості дуже низький, а період окупності інвестицій може бути дуже коротким - до двох років, підкреслив Газізуллін.

РБК-Україна 

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: