Ющенко доручив за 10 днів зробити "Доступне житло"

Вівторок, 29 січня 2008, 13:30

Президент Віктор Ющенко дав доручення Національному банку, Міністерству фінансів, Державній іпотечній установі й комерційним банкам за 10 днів розробити та створити оптимізований режим кредитування населення за програмою "Доступне житло".

Відповідне доручення Ющенко дав у вівторок під час наради з питань будівництва доступного житла.

Президент також доручив Мінбуду оптимізувати технологічні процеси з виділення земельних ділянок та надання дозвільних документів для будівництва такого житла, ГПУ і МВС доручено проконтролювати недопущення випадків шахрайства під час впровадження цієї програми.

Виступаючи на засіданні, Ющенко заявив, що на сьогодні в Україні в черзі на отримання перебуває 1,3 млн чоловік, причому "черговикам" безкоштовно надається 20 тис. квартир із 87 тис. квартир, які будуються щорічно "Немає і мови про якусь соціальну справедливість", - так він прокоментував ситуацію на ринку житла в Україні.

Реклама:

За його словами, програма "Доступне житло" розрахована на сім'ї, щомісячний дохід яких становить 2,5-3 тис. грн - це дві третини від тих, хто потребує житла в Україні.

Ющенко відзначив, що у таких громадян немає можливості придбати житло через кредит в комерційному банку.

Президент вважає, що одну третину від вартості житла таким людям повинна оплачувати держава, на що в 2008 р. планується виділити 500 млн грн, дві третини - замовник житла через спеціалізоване кредитування, в якому будуть задіяна державна іпотечна установа і комерційні банки.

"Це повинен бути найдешевший кредитний ресурс . Ідеться про абсолютно ринкові підходи, тут не повинно бути адмінресурсу", - підкреслив глава держави.

Ющенко також відзначив, що вартість житла в Україні штучно завищена на 42% - таке подорожчання відбувається на етапі бюрократичних процедур при отриманні дозволу на будівництво. На думку президента саме це і призвело до того, що Київ входить до 8 найдорожчих міст світу в плані житла.

Президент звернувся до органів місцевого самоврядування, щоб вони забезпечили безкоштовне виділення земельних ділянок і сформували інфраструктуру для будівництва житла за цією програмою.

Ющенко додав, що експеримент із будівництва доступного житла, проведений у Полтаві в 2007 р., показав, що ціна одного квадратного метра житла може становити 500 дол. За його словами, цей експеримент у 2008 р. мають продовжити в 8-10 областях.  Ющенко також заявив, що реалізація програми можлива тільки за узгоджених дій чотирьох суб'єктів програми - держави, місцевої влади, комерційних банків і, власне, замовників житла.

Нагадаємо, в понеділок Секретаріат президента звернувся до уряду із з проханням додатково виділити 500 млн грн у 2008 р. на фінансування президентської програми "Доступне житло".

За словами першого заступника глави Секретаріату Олександра Шлапака, в 2008 р. вже передбачено виділити на цю програму 2,7 млрд грн, проте її концепція передбачає щорічне виділення засобів у сумі 0,5% від обсягу ВВП. Із урахуванням прогнозу ВВП на рівні 900 млрд грн, необхідне фінансування повинне сягнути 4,5 млрд грн. Це дозволить побудувати в рамках  програми 130 тис. квартир.

У той же час у Секретаріаті президента скептично поставилися до ідеї прем'єр-міністра Юлії Тимошенко надавати громадянам кредити на придбання  житла на 25-30 років під 4-6% річних через Державну іпотечну установу. Думку Секретаріату  підтримав народний депутат від НУ-НС, почесний президент "Київміськбуду" Володимир Поляченко, який заявив, що на реалізацію ідеї Тимошенко необхідні "колосальні засоби" - близько 25 млрд грн на рік. На його думку, такий інструмент кредитування може застосовуватися лише у великих містах і за незначних обсягів будівництва.

Указ про будівництво доступного житла в Україні був підписаний Ющенком 8 листопада 2007 р. За словами Шлапака, передбачувана схема діятиме таким чином: 30% вартості так званого доступного житла платитиме держава, 70% - громадяни через кредити в комерційних банках строком на 20 років під 15% річних. Сім'я, яка придбає житло за такою програмою, впродовж 20 років платитиме 1 тис. 400 щомісячно, відзначив Шлапак. Проте для введення указу президента в дію необхідно прийняти низку законопроектів, у  т. ч. про безкоштовне виділення земельних ділянок під будівництво такого житла.

РБК-Україна 

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!