Кабмін виношує плани з відбирання "Дніпроенерго" у Ахметова

Понеділок, 28 січня 2008, 12:30

У Кабінеті Міністрів готується новий план скасування санації ВАТ "Дніпроенерго", що експерти називають таким, що суперечить українському законодавству.

Про це пише газета "Комерсант-Україна".

25 січня Вищий господарський суд визнав санацію ВАТ "Дніпроенерго" законною - таким чином, міноритарному акціонеру компанії, афілірованому з групою "Приват", не вдалося домогтися скасування рішення про допемісію, у результаті якої понад 26% акцій компанії перейшло Донбаській паливно-енергетичній компанії Рината Ахметова.

Джерело видання в "Приваті" у неділю заявило, що група не має наміру залишати спроби оскаржити рішення останніх зборів акціонерів "Дніпроенерго" і готується продовжити домагатися їх скасування в суді "за допомогою документа, що зовсім незабаром має ухвалити Кабінет Міністрів".

Реклама:

За інформацією "Комерсанта", йдеться про скасування розпорядження уряду №407-р від 13 липня 2007 року, яким представникові держави - НАК "Енергетична компанія України" - пропонувалося голосувати за затвердження додемісії.

У видання опинився підготований Мінпаливенерго проект розпорядження про скасування цього доручення. Його появу ініціювало Міністерство палива й енергетики ще наприкінці минулого року. Після цього перший віце-прем'єр Олександр Турчинов доручив підготувати проект документа.

У пояснювальній записці до нового розпорядження пояснюється, що попереднє рішення Кабміну необхідно скасувати, оскільки санація призвела до зменшення державних корпоративних прав у статутному фонді "Дніпроенерго".

"Це не перший випадок, коли Мінпливенерго ініціює ухвалення рішень, вигідних для групи "Приват". Раніше відомство заборонило НАК "Енергетична компанія України" змінювати реєстратора акцій найбільших генерувальних компаній - ВАТ "Фінансова компанія "Укрнафтогаз", що входить у групу "Приват", - говориться в статті.

Між тим, опитані виданням юристи вважають, що заборонити санацію навіть після скасування Кабміном свого попереднього рішення буде неможливо.

"Закон зворотної сили не має. А ініційовані Мінплаивенерго зміни в розпорядженні Кабміну будуть стосуватися тільки наступних угод, а не вже укладених", - говорить партнер юрфірми "Правові партнери" Андрій Доманський.

Керівний партнер юрфірми Astapov Lawyers Андрій Астапов відзначає, що юридично не можна скасувати рішення зборів, за які проголосували 98% акціонерів.

Як відомо, "Дніпроенерго" - одна з найбільших енергогенерувальних компаній України. Володіє трьома ТЕС сумарною встановленою потужністю 8,185 ГВт. Виторг у 2006 році становив 530 млн грн, чистий прибуток - 12,6 млн грн. 50%+1 акцією володіє НАК "Енергетична компанія України", 44% - ДПЕК, рештою - міноритарні акціонери. Капіталізація в ПФТС станом на 25 січня сягнула 9,6 млрд грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!