Через повернення вкладів Ощадбанк не може нормально працювати

П'ятниця, 25 січня 2008, 17:01
Через проведення виплат компенсацій вкладникам Ощадбанк не може повноцінно працювати.

Про це сказав на брифінгу заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони Андрій Пишний.

"Треба розуміти, що на сьогодні Ощадбанк, по суті, виведений за межі банківської системи: неможливо ні отримати кредит, ні провести платіж, ні отримати переказ", - зазначив Пишний.

"Банк працює винятково на реалізацію цього проекту… Це насправді допустимо, але має бути збалансовано", - додав він.

Зокрема, за словами Пишного, через виплати знизився рівень оплати комунальних послуг населенням, оскільки люди через черги не можуть добратися до оператора, щоб провести оплату.

Він також сказав, що правління банку допустило низку принципових помилок на етапі оцінки проблеми тих питань, із якими доведеться мати справу при поверненні компенсацій.

Зокрема, перелік проблем і питань, з якими Ощадбанк зіткнувся під час виплат компенсацій і які спричинили зростання соціальної напруги, слід було поставити перед урядом ще на етапі підготовки цього процесу.

Пишний висловив сподівання, що за час реєстрації одні і ті ж вкладники не отримували компенсації, реєструючись у різнив відділеннях банку і додав, що йому такі факти не відомі, а за результатами роботи контрольно-ревізійне управління проведе перевірку.

На питання щодо законності виплат компенсації у доларах, Пишний сказав, що, на його думку, це не суперечить законодавству, а виплати у доларах – один із технічних способів стримування інфляції, оскільки українці традиційно звикли заощаджувати іноземну валюту.

"Близько 16% вкладників, за статистикою Ощадбанку, залишають кошти на депозитних рахунках. Це також позитивний фактор", - сказав представник РНБО.

Натомість, за інформацією ЗМІ, значна частина виплат здійснюється не у доларах США, а в національній валюті.

РНБО має намір ініціювати збори спостережної ради банку, щоб розглянути ефективність його роботи.

"Українська Правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!