Незабаром українців чекає подорожчання хліба, фруктів і пального

П'ятниця, 25 січня 2008, 12:47
Овочі подорожчають на 1-1,5 грн, на 0,5-2 грн також піднімуться в ціні фрукти. Хліб може подорожчати на 10 коп., олія на 10-15 коп. Пальне може піднятися на 5-15 коп., а може й подешевшати на 5-25 коп.

Стабільними будуть ціни на молочні продукти, курятину, яйця тощо, про це пише газета "Сєгодня".

У січні абсолютний рекорд за всі роки встановили овочі: ціни на капусту, моркву, буряк і цибулю піднялися на 30-50%. Картопля подорожчала на 50 копійок, до 2,5-4 грн/кг.

За словами керівника проекту "Агроогляд: овочі та фрукти" Андрія Ярмака, справді, у лютому очікується подорожчання капусти, моркви й буряка на 25%. А от картопля може піднятися в ціні всього на 20 коп., оскільки її вирощено чимало й зберігається вона досить добре.

М'ясо в січні не подешевшало. Продавці зуміли утримати передноворічні ціни. Голова правління Національної асоціації "Укрм'ясо" Володимир Попов вважає, що м'ясо цілком може подорожчати на 1-2 грн/кг із огляду на скорочення поголів'я великої рогатої худоби й свиней і теперішнього підвищення ціни на худобу в живій вазі відповідно до 10-11,5 і 9-10 грн/кг. При цьому сирокопчена й сиров’ялена ковбаса подорожчає на 5 грн/кг, адже ціни на неї, на відміну від вареної ковбаси, облдержадміністраціями не регулюються.

У лютому не варто побоюватися подорожчання жодного виду продукції молочарів, говорять фахівці ринку.

Курятина з Нового року подешевшала в середньому на 1 гривню, яйця залишилися в колишній ціні.

Як зазначив голова ради директорів Союзу птахівників Олександр Бакуменко, виробники знизили відпускні ціни на курей і яйця на 50-60 коп. Але на курятину торгівля відреагувала адекватно, а на яйця - ні.

Нагадаємо, Міністерство економіки прогнозує в 2008 році інфляцію в Україні на рівні 10,5-12,5%.

Як відомо, в 2007 році інфляція становила 16,6% - це найвищий показник інфляції з 2000 року, коли він сягнув 25,8%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!