Україні не варто піднімати тарифи за транспортування газу - Ющенко

П'ятниця, 25 січня 2008, 11:45
Україна ризикує, якщо буде переглядати тарифи на транспортування російського газу по своїй території, вважає президент Віктор Ющенко.

Про це він заявив на прес-конференції в четвер у Давосі (Швейцарія).

"Цей крок може спричинити по ланцюжку більш концептуальні питання, що можуть завдати шкоди. Така позиція президента", - сказав Ющенко.

За його словами, у разі підвищення тарифів Газпром збільшить на таку ж величину тариф на транспортування центральноазіатського газу до українського кордону. Такі дії з боку України призведуть до "подорожчання взаємних відносин і жодної "нової економіки" Україні не принесуть", сказав президент.

На думку Ющенка, головне питання для України "полягає не в тому, як підняти тарифи, а насамперед, як вийти з політичної формули ціни на газ на формулу, яка би робила прогнозованими ці відносини, стабільними з погляду ціни на газ".

Ющенко відзначив, що коли буде встановлена ціна на газ, що містить у собі всі складові, у тому числі і транзит, то не стане питання про підвищення тарифів на транзит російського газу на українській ділянці.

Як повідомлялося, ставка плати за транзит природного газу з 1 січня 2008 року виросла з $1,6 до $1,7 за 1 тис. куб. м на кожні 100 км відстані.

Наприкінці грудня минулого року Кабінет Міністрів запропонував Верховній Раді пролонгувати на 2008 рік чинні ставки рентної плати за транзит природного газу і транспортування нафти по території України трубопровідним транспортом у 2008 році.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: