В Україні немає підстав для зупинки АЕС - експерт

Четвер, 24 січня 2008, 18:45

В Україні немає підстав для зупинки діючих енергоблоків АЕС, оскільки їхній рівень безпеки на сьогодні достатньо високий.

Про це заявила голова Державного комітету ядерного регулювання Олена Миколайчук.

При цьому вона зазначила, що для подовження терміну експлуатації енергоблоків потрібно перевірити їхній рівень безпеки.

"Якщо в 2010 р. рівень безпеки блоків АЕС по Україні не даватиме підстав для їхнього дострокового закриття, але буде недостатнім для упевненості через 10 років, тоді ухвалюватиметься негативне рішення. Ухвалювати рішення про подовження експлуатації блоків АЕС лише через те, що в Україні не вистачає електроенергії, неможливо", - сказала Миколайчук. (Раніше повідомлялося, що в Україні збільшилося споживання електроенергії в 2007 р. у порівнянні з 2006 р. на 2,3% - до 186,126 млрд кВт/год).

Реклама:

У свою чергу, начальник відділу енергоефективності Рівненської обласної державної адміністрації Валерій Гуж повідомив, що недостатнє фінансування Рівненської АЕС може призвести до зупинки роботи її першого енергоблоку в 2010 р.

За його словами, за потреби на подовження терміну експлуатації АЕС у розмірі 345 млн грн, НАЕК "Енергоатом" у 2008 р. виділяє лише 157 млн грн. Гуж зазначив, що якщо не буде вирішено питання достатнього фінансування, то в 2010 р. можна очікувати на зупинку першого блоку АЕС.

Раніше сьогодні перший віце-президент Енергоатома Микита Константинов повідомив, що Енергоатом пропонує подовжити термін експлуатації 1-го енергоблоку Рівненською АЕС.

За його словами, в 2007 р. здійснили обстеження корпусу реактора цього блоку і за результатами ухвалили рішення про подовження його експлуатації.

Як зазначив виконувач обов'язків віце-президента НАЕК "Енергоатом" Данко Біллів, на концепцію підвищення безпеки діючих енергоблоків АЕС передбачено 322,7 млн грн, що на 109,4 млн грн більше, ніж у 2007 р.

Нагадаємо, в Україні виробляють електроенергію чотири АЕС - Запорізька, Рівненська, Південноукраїнська, Хмельницька, на яких працює 15 енергоблоків. Чорнобильську атомну станцію наразі вже не експлуатують.

Із жовтня 1996 р. постановою Кабінету Міністрів №1268 було створене Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", що об'єднало всі п'ять АЕС України.

РБК-Україна

 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!