Продан: Україна побудує ЛЕП в обхід Молдови

Четвер, 24 січня 2008, 11:06
Україна завершить будівництво ЛЕП (лінії електропередач) в обхід Молдови в другому кварталі 2008 р.

Про це повідомив журналістам міністр палива і енергетики Юрій Продан після засідання уряду.

В той же час Продан і міністр промисловості та інфраструктури Республіки Молдова Володимир Антосій обговорили напередодні в Києві питання двосторонньої співпраці в електроенергетиці.

Зокрема, сторони обговорили ситуацію з експортом української електроенергії до Молдови і доведенням цін на неї до рівня, який би відповідав цінам на оптовому ринку електроенергії України. Міністри домовилися продовжити співпрацю в частині будівництва високовольтної лінії "Новодністровськ-Бєльці-Сучава". У зв'язку з цим Продан і Антосій найближчим часом відвідають Дністровську і Бєльцінську електростанції.

Окрім цього, міністри підтвердили наміри щодо приєднання енергосистем України і Республіки Молдова до синхронної зони UCTE в рамках спільного проекту.

Як повідомлялося, постачання електроенергії на південь Одеської області здійснюється через ЛЕП на молдавській території. Користуючись цим, Молдавія збільшує обсяги споживання української електроенергії, імпортуючи її за цінами, нижчими за ціни внутрішнього українського ринку. Для виправлення ситуації Україна має намір побудувати кілька ЛЕП на півдні Одеської області в обхід Молдови, зокрема "Буджак-Рені" напругою 110 кВ.

Нагадаємо, раніше президент державного підприємства "Укрінтеренерго" Микола Пашкевич повідомляв, що експорт електроенергії до Молдови є збитковим. Він уточнив, що Молдова в 1,5 разу перебирає обумовлені в контракті обсяги електроенергії. При цьому президент Укрінтеренерго підкреслив, що Україна не може відмовитися від експорту, оскільки у такому разі без електроенергії залишиться Одеса.

За словами Пашкевича, виходом із ситуації може стати будівництво нової магістральної ЛЕП в обхід території Молдови. "Цей проект потребує асигнувань у розмірі 30 млн дол. і може бути реалізований протягом 1,5 років", - повідомляв Пашкевич.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!