Кабмін думає, як можна натиснути на Газпром

Понеділок, 21 січня 2008, 16:21

Україна й Росія перейшли до розробки конкретних стратегічних планів вирішення газового протистояння.

У російській газовій монополії заявляють про можливе скорочення транзиту газу територією України з 110 млрд до 27 млрд кубометрів.

Окрім того, Кабмін доручив НАК "Нафтогаз України" розглянути можливість збільшення ставок до рівня, що дозволяє повністю покрити потреби країни в імпортному газі.

"У нас є газотранспортна система, яка займає ключове місце у Європі за обсягом транзиту газу. Ми як ексклюзивний оператор транзиту повинні мати можливість забезпечувати себе в достатньому обсязі дешевим природним газом. Ідеться про те, щоб розглянути різні сценарії підвищення ціни на транзит, зокрема до рівня $9,32 за тисячу кубометрів, і купити за виручені гроші значно більше газу в Росії", - розповіло джерело в Кабміні.

Реклама:

Він також додав, що доручення було зроблене за підсумками візиту глави НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини до Москви.

Дубина запропонував Газпромові переглянути ставку транзиту на російський газ територією України в II півріччі, збільшивши її з $1,7 до $9,32 за тисячу кубометрів, а також підтвердив намір уряду Юлії Тимошенко укласти прямі договори між Нафтогазом і "Газпром експортом", виключаючи RosUkrEnergo.

У відповідь Газпром заявив про наявність боргу Нафтогазу перед Укргазенерго у розмірі $1,2 млрд і про підвищення ціни на газ, що поставляється до України в січні-лютому, з $179,5 до $314,7 за тисячу кубометрів.

Обсяг коштів, які Україна отримає у разі підвищення тарифу до рівня, вказаного Нафтогазом, збільшиться з $2,1 до $12,2 млрд за рік.

А обсяг коштів, які виплачуються за поставлений газ, за умови його подорожчання до рівня, вказаного Газпромом, збільшиться з $9,8 до $17,3 млрд.

"У будь-якому разі Україна платитиме додаткові гроші за газ Росії, і добитися дзеркальної відповідності обсягу надходжень від транзиту газу і коштів, необхідних на його купівлю, не вдасться", - вважає аналітик Брокеркредитсервісу Максим Шеїн. Експерти вважають, що зробити це можна буде вже до 2013 року.

Нагадаємо: Ющенко в суботу в інтерв'ю телеканалу "Інтер" повідомив, що Україна ціну на транзит газу підвищувати не буде.

17 січня Олег Дубина вперше зустрівся з головою правління Газпрому Олексієм Міллером.

Після зустрічі з'ясувалося, що Нафтогаз має знайти $1,2 млрд для оплати боргу перед Укргазенерго, а Газпром - спосіб зберегти присутність на внутрішньому ринку України.

Дубина підтвердив наміри уряду Юлії Тимошенко взяти під контроль внутрішній ринок газу України, обмеживши частку на ньому ЗАТ "Укргазенерго" (у ньому Газпром через RosUkrEnergo володіє 25%) із 70% до 7%.

Олексій Міллер, як розповіло ознайомлене з ходом переговорів джерело, у відповідь "показав, як зростуть ціни на газ, якщо зміняться транзитні ставки".

Ціновий орієнтир був цілком офіційно названий напередодні членом правління Газпрому Костянтином Чуйченком - $314,7 за тисячу кубометрів замість $179,5. Окрім того, обговорювався борг Укргазенерго перед компанією RosUkrEnergo, що виступає постачальником газу до України, у розмірі $830 млн, а також борг Нафтогазу перед Укргазенерго - $1,2 млрд.

Раніше Міністерство палива й енергетики України заявило, що в нього немає офіційної інформації про наявність боргу Укргазенерго перед RosUkrEnergo.

"Комерсант-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: