Україна відремонтує трубу заради Європи

П'ятниця, 18 січня 2008, 14:54

Україна має намір залучити 2,5 млрд євро для проведення модернізації й реконструкції до 2013 року нафто- і газотранспортної системи.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства палива й енергетики.

17 січня міністр палива й енергетики Юрій Продан провів зустріч із послом Єврокомісії Ієном Боугом і керівником групи з енергетичної безпеки Генерального директорату зовнішніх зв'язків Єврокомісії Фаузі Бенсарса.

Під час зустрічі сторони підтвердили наміри з організації конференції донорів із метою забезпечити інвестування в модернізацію й реконструкцію нафто- і газотранспортної системи на рівні 2,5 млрд євро.

Реклама:

Сторони домовилися найближчим часом відпрацювати концепцію й логістику організації такої конференції, проведення якої попередньо заплановано на липень-вересень 2008 року.

Під час переговорів Продан і представники Єврокомісії докладно проаналізували стан справ у сфері енергетичного співробітництва й підкреслили прогрес у більшості напрямків.

Міністр запевнив Боуга в сприянні вирішенню найближчим часом тих питань, які зараз тривожать Єврокомісію.

Зокрема, Продан підкреслив, що Україна високо цінує співробітництво України й Єврокомісії у рамках механізму програми добросусідства на 2007 рік.

Відповідно до цього механізму передбачається бюджетна підтримка з боку Європейської комісії в розмірі 87 млн євро.

Представники Єврокомісії заявили, що кошти в рамках цієї фінансової допомоги Україні повинні надійти якнайшвидше й мають бути використані з максимальною ефективністю.

Продан зазначив, що використання Україною бюджетної підтримки було би дуже корисним в контексті реалізації одного із пріоритетних напрямків роботи міністерства щодо входження енергосистеми України в Об'єднану європейську енергосистему.

У грудні минулого року Бенсарса заявив, що Єврокомісія підтримає будівництво газопроводів в обхід України, якщо остання не інвестує в модернізацію власної газотранспортної системи 2,5 млрд євро, необхідні для збереження нинішнього обсягу транзиту газу в Європу.

Українські новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: