"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна узгодила з ЄС мита лише на словах?

П'ятниця, 18 січня 2008, 14:35

Компромісні угоди між Україною і Євросоюзом щодо експортних мит, які відкрили Україні шлях для вступу до СОТ, були укладені винятково у форматі усних домовленостей.

Про це пише в п'ятницю газета "Комерсант-Україна".

"Україна вже підписала всі необхідні протоколи з ЄС (у 2004 році), і нинішні переговори - це усього лише їх уточнення", - повідомив виданню голова урядової делегації зі вступу України до СОТ Валерій П'ятницький.

"Наступна угода, яку Україні доведеться підписати, - ратифікація протоколу про вступ країни до СОТ", - зазначив він.

Реклама:

Віце-прем'єр з питань євроінтеграції Григорій Немиря, коментуючи угоду між Україною і ЄС, сказав, що "це була відповідним чином закріплена домовленість".

В офіційному повідомленні представництва Єврокомісії в Україні про підписання якихось документів не говориться нічого, крім того, що сторони "дійшли згоди".

Як зазначає видання, відповідно до норм ГАТТ, країна-член СОТ зберігає право встановлювати експортні мита або збільшувати їхню ставку у разі загрози продовольчій безпеці країни (кількісні обмеження, тобто квоти, нормами СОТ заборонені).

"Це означає, що Україна має законну можливість порушити дані Єврокомісії обіцянки", - говориться в статті.

Між тим, речник Комісара ЄС із торгівлі Пітер Пауер вважає, що, з огляду на досягнуті домовленості, Євромісія може почати переговори з Україною про зону вільної торгівлі ще до її вступу у СОТ, повідомляє Радіо "Свобода".

"Ця домовленість відкриває нині шлях для остаточного схвалення членами СОТ вступу України, після ратифікації угод про вступ Україна стане членом СОТ. А Євросоюз розпочинає нині переговори щодо угоди про зону вільної торгівлі з Україною. На ці переговори ми маємо мандат від Ради ЄС від 22 січня 2007 року", - сказав він у четвер.

Як відомо, у середу, 16 січня цього року, Немиря й комісар ЄС із питань торгівлі Пітер Мендельсон узгодили в Лондоні механізм застосування експортних мит. За словами Мендельсона, Україна погодилася "значно обмежити кількість наявних експортних мит і не підвищувати їх у майбутньому".

Завершення переговорів із ЄС дозволяє Україні вже в січні провести в Женеві засідання робочої групи зі вступу до СОТ, на якому ухвалять звіт групи про відповідність України нормам організації, і розраховувати на запрошення вступити до СОТ на найближчій Генраді СОТ 5-6 лютого.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!