"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гайдук повністю вийде зі справи на користь партнерів

П'ятниця, 18 січня 2008, 13:56

Активи Віталія Гайдука в корпорації "ІСД", які оцінюються в близько 4 млрд дол., найімовірніше, поділять між собою його партнери з бізнесу - Сергій Тарута й Олег Мкртчян.

"Ідеться про повний вихід зі справи", - уточнив віце-президент "ІСД" Олександр Пилипенко, коментуючи попередню інформацію Тарути про те, що Гайдук має намір продати свою частину активів корпорації "Індустріальний союз Донбасу".

За словами Пилипенка, частку Гайдука (49,9%) викуплять інші співвласники "ІСД" - таким чином, головними претендентами на половину активів корпорації стають голова ради директорів "ІСД" Тарута (має рівну частку з Гайдуком) і Мкртчян (володіє невеликою частиною акцій).

Близький до Гайдука екс-голова Міністерства палива й енергетики Сергій Єрмілов розповів, що ідея про продаж частки в "ІСД" виникла у бізнесмена ще під час його перебування секретарем Ради національної безпеки й оборони.

Реклама:

"Я бачу, що Віталія Анатолійовича навіть такий великий бізнес, як "ІСД", уже мало цікавить", - говорить він. Тепер у Гайдука нова мета - кар'єра політика.

За словами Єрмілова, за таких обставин партнери в бізнесі, як правило, розподіляють активи порівну. "Якщо у них (Тарути й Мкртчяна) знайдуться кошти, вони викуплять частку Гайдука", - вважає він.

На його думку, якщо угоду піддали розголосу, швидше за все, це питання вже вирішене.

Аналітик інвесткомпанії Concorde Capital Андрій Герус оцінює ринкову вартість "ІСД" приблизно в 8 млрд дол. Якщо Гайдуку вдасться продати свої активи за ринковою ціною, він заробить половину суми, пише видання, додаючи, що американський журнал Forbes у минулому році оцінив активи співзасновника "ІСД" тільки в 2 млрд дол.

У той же час експерти вважають, що, аби вишукати необхідні для купівлі кошти, партнери Гайдука, швидше за все, розтягнуть угоду в часі.

"Гайдук може передати свої права (на керування) зараз, а розрахунки будуть зроблені пізніше", - вважає гендиректор керівної компанії "Інеко-Інвест" Олег Морква. При цьому він не заперечує, що Гайдук "може створити свій фонд за прикладом Рината Ахметова, який вестиме публічну діяльність".

Як відомо, Кабінет Міністрів пропонує Верховній Раді затвердити Гайдука на посаду віце-прем'єр-міністра в уряді Юлії Тимошенко.

У зв'язку з цим, за інформацією його партнера з бізнесу Тарути, Гайдук веде переговори про продаж своєї частки в бізнесі, щоб серйозно зайнятися політичною кар'єрою.

"Дєло"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!