"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія втратила союзника у "газовій війні" з Україною

П'ятниця, 18 січня 2008, 12:10

У газовому діалозі з Україною Росія втратила можливого союзника - Туркменістан.

Як повідомлявся, учора новий керівник національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Олег Дубина уперше зустрівся з головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером.

Зустріч була короткою й ознайомлювальною, сторони тільки виклали один одному свої претензії. Тепер Нафтогазу потрібно знайти $1,2 млрд для оплати боргу перед "УкрГазЕнерго", а "Газпрому" - спосіб зберегти присутність на внутрішньому ринку України.

Дубина підтвердив наміри уряду Юлії Тимошенко взяти під контроль внутрішній ринок газу України, обмеживши частку на ньому ЗАТ "УкрГазЕнерго" (у ньому "Газпром" через RosUkrEnergo володіє 25%) c 70% до 7%.

Реклама:

Олексій Міллер, як розповіло ознайомлене з ходом переговорів джерело, у відповідь "показав, як зростуть ціни на газ, якщо зміняться транзитні ставки".

Ціновий орієнтир був цілком офіційно названий напередодні членом правління Газпрому Костянтином Чуйченко - $314,7 за тисячу кубометрів замість $179,5. Крім того, обговорювався борг "УкрГазЕнерго" перед компанією RosUkrEnergo, що виступає постачальником газу в Україну, у розмірі $830 млн, а також борг "Нафтогазу" перед "УкрГазЕнерго" - $1,2 млрд.

Нагадаємо, учора Міністерство палива й енергетики України заявило, що в нього немає офіційної інформації про наявність боргу "УкрГазЕнерго" перед RosUkrEnergo.

Але одного з можливих стратегічних союзників у діалозі з Україною Росія вчора втратила. Поставку Україні 740 млн кубометрів російського газу за високою ціною Костянтин Чуйченко пояснював недопоставками 40 млн кубометрів на добу середньоазіатського газу. Основним його постачальником є Туркменістан.

Однак МЗС цієї країни вчора виступив зі спростуванням скорочення постачання: "Туркменістан повністю виконує свої зобов'язання в строгій відповідності з умовами, передбаченими контрактом, здійснює поставки туркменського природного газу в Росію". Джерела, наближені до "Казтрансгазу" й RUE, пояснили, що останнім часом зупинені поставки узбецького газу (приблизно на 30 млн кубометрів у добу). Але постачання з Туркменістану, за даними джерела, теж відбуваються у скороченому обсязі.

Таким чином, Туркменістан демонстративно вирішив не підтримувати Росію в новій газовій війні з Україною.

"Комерсант-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!