Ющенко вимагає продати Укртелеком

Четвер, 17 січня 2008, 18:08

Президент Віктор Ющенко наполягає на продажу контрольного пакету акцій ВАТ "Укртелеком" і пошуку стратегічного інвестора. Про це повідомив керівник Служби забезпечення зв'язків з Верховною Радою та Кабінетом Міністрів Ян Берназюк.

За його словами, президент погодиться з тими пропозиціями уряду, в яких ідеться про продаж контрольного пакету акцій Укртелекому, "а те, що залишиться в державі, це справа, яку вирішуватиме Кабмін".

Напередодні Кабінет Міністрів затвердив список об'єктів приватизації на 2008 р., серед яких і держпакети акцій ВАТ "Укртелеком".

За словами міністра транспорту і зв'язку України Йосипа Вінського, уряд прийняв рішення про продаж 67% акцій ВАТ "Укртелеком".

Реклама:

Відзначимо, що на аукціонних торгах із продажу акцій ВАТ "Укртелеком", які відбулися 15 червня 2007 р. на фондовій біржі "Перша фондова торгова система" (ПФТС), були продані 3 лоти загальною вартістю 15,525 млн грн. Покупцями акцій стали ТОВ "Конкорд Капітал" і ТОВ "Міленіум Капітал", які придбали відповідно один і два лоти. Проте Господарський суд Києва призначив на 21 вересня 2007 р. засідання за позовом ТОВ "Фондова компанія "Дельта груп" про визнання недійсними цих аукціонних торгів.

Раніше ФДМУ вже тричі намагався продати пілотний 1% -ий пакет акцій Укртелекому. 8 червня і 21 травня 2007 р. провести торги перешкодила судова заборона, а 29 травня - відсутність заявок. Загалом до 23 липня планувалося продати 5% акцій - на п'яти українських фондових біржах, 50%+1 акцію - залишити в держвласності. А після пілотного продажу, в період із 1 серпня до 31 грудня в 2007 р. Фонд держмайна планував виставити на торги на вторинному ринку міжнародних фондових бірж ще 37,86% акцій компанії "Укртелеком" одним лотом.

Президент Віктор Ющенко виступав за приватизацію Укртелекому, відзначаючи при цьому, що приватизація цього підприємства маленькими частками - по 1% пакету акцій - може цікавити "тільки злодіїв і авантюристів", які, на думку президента, таким чином намагаються за безцінь придбати це стратегічне підприємство.

Нагадаємо, голова ФДМУ Валентина Семенюк, коментуючи заяву президента про необхідність продажу контрольного пакету акцій державного монополіста Укртелеком, відзначила, що при продажу контрольного пакету акцій ВАТ "Укртелеком" Україні довелося би повернути кредит, залучений для компанії в 2005 р. урядом Юлії Тимошенко. "Там були пов'язані обставини. Такою була умова цього кредиту", - підкреслила вона.

ВАТ "Укртелеком" є національним оператором дротового зв'язку і перебуває в управлінні Фонду держмайна України. Статутний фонд компанії становить 4,681 млрд грн. Державі належить 92,86% акцій ВАТ "Укртелеком", 7,14% акцій - трудовому колективу.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: