ЄС починає переговори про зону вільної торгівлі з Україною

Четвер, 17 січня 2008, 13:56

Європейський Союз розпочинає переговори з Україною щодо комплексної угоди про створення зони вільної торгівлі.

У представництві Європейської комісії в Україні зазначили, що в 2006 році Єврокомісія запропонувала Україні укласти нову розширену угоду, що буде включати проведення переговорів щодо створення зони вільної торгівлі для посилення інтеграції двох економік. Членство у Світовій організації торгівлі є обов'язковою умовою для початку таких переговорів.

Як нагадали в представництві, 16 січня ЄС і Україна вирішили останні питання, які залишалися відкритими в контексті обговорення вступу України у СОТ. Узгодження умов відкриває шлях для вступу України у СОТ і створенню зони вільної торгівлі між Україною і Євросоюзом.

На зустрічі в Лондоні 16 січня Комісар ЄС із питань торгівлі Пітер Мендельсон і віце-прем'єр-міністр України Григорій Немиря узгодили остаточні умови вступу України до СОТ. Це відкриває шлях до остаточного затвердження членами СОТ умов вступу України в цю організацію. Після ратифікації угод щодо вступу Україна стане 152-м членом СОТ.

Реклама:

Євросоюз закінчив двосторонні переговори з Україною щодо вступу до СОТ в 2003 році. Після цього він продовжив працювати з Україною в рамках багатосторонньої робочої групи, що розглядає всі заявки на вступ у СОТ у кількох питаннях, включаючи гарантії щодо погодженого зниження ставок вивізного мита на деякі види сировини.

Нагадаємо, Світова організація торгівлі має намір розглянути заявку України на вступ у неї 5 лютого.

За словами президента України Віктора Ющенка, розгляд вступу України до СОТ може відбутися в тому разі, якщо 25 січня робоча комісія сформулює позитивний звіт стосовно України.

27 грудня Ющенко заявив, що Україна стане членом СОТ до березня 2008 року.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!