Податкова візьметься за родичів чиновників

Четвер, 17 січня 2008, 13:31

Державна податкова адміністрація (ДПАУ) вимагає права контролю за декларуванням доходів і витрат не тільки чиновників і членів їхніх родин, але і їхніх близьких родичів.

У такий спосіб податківці спробують позбавити чиновників можливостей зловживати службовим становищем. Експерти вказують, що дуже обмежене коло родичів, що попадають під декларування, залишає держслужбовцям можливість переступати через закон і приховувати свої реальні доходи.

Зараз законодавство передбачає обов'язкове подання декларації посадовими особами рангу не вище першого заступник міністра або глави держкомітету, у якій повинні вказувати нерухомість і цінні папери, що належать членам родини чиновника. ДПАУ має намір збільшити цей перелік, включивши в нього посади від президента, прем'єр-міністра й голови Верховної Ради (до цього оприлюднення декларацій було для них добровільним) до співробітників держпідприємств.

За новими правилами в декларації, зокрема, повинна зазначатися докладна інформація про доходи, рухоме й нерухоме майно, цінні папери, корпоративні права і фінансові зобов'язання чиновника. Такі ж дані в ДПАУ щорічно повинні надавати члени родини й близькі родичі держслужбовця, у тому числі при його призначенні або звільненні. Коло близьких родичів включає дружину чиновника, їхніх батьків, дітей подружжя (у тому числі всиновлених).

Реклама:

Як повідомлялося, в 2007 році в органах Державної податкової адміністрації було виявлено 320 працівників, причетних до корупційної діяльності.

"Комерсант-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!