Україна може запропонувати РФ постачати газ за бартером

Четвер, 17 січня 2008, 12:01

Україна може запропонувати Росії постачати газ для української газотранспортної системи (ГТС) за рахунок часткової сплати послуг із транзиту. Такі наслідки доручення уряду, підписаного прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко.

Крім того, ставиться завдання переперевірити встановлений тариф на транзит газу. "Мінпаливенерго, Мінфіну, Мінекономіки і НАК "Нафтогаз України" проаналізувати обґрунтованість розрахунків ставки плати за транзит російського газу територією України і доцільність часткової зміни її структури шляхом отримання від замовника послуг із транзиту необхідних обсягів технологічного газу для здійснення робіт із транспортування", - сказано в окремому дорученні.

Щорічно для газотранспортної системи України необхідно 5,2 млрд куб. м газу для забезпечення роботи газоперекачувальних агрегатів. Ставка транзиту російського газу через Україну в 2008 р. зросла з 1,6 до 1,7 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км.

Нагадаємо, транзит природного газу територією України здійснюється відповідно до умов довгострокового контракту між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром", який діє до 2013 р. Газотранспортна система України складається з 36,6 тис. км. магістральних газопроводів. Оператором системи є дочірня Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" компанія "Укртрансгаз".

Реклама:

За оперативними даними Нафтогазу, транзит газу через Україну до країн Європи в 2007 р. скоротився порівняно з 2006 р. на 1,5% - до 112,1 млрд куб. м. Основною причиною зменшення обсягів транзиту газу стало скорочення відбору природного газу споживачами європейських країн у результаті аномальної теплої погоди.

В той же час транзит через Україну до країн СНД знизився в 2007 р. порівняно з 2006 р. на 79,1% - до 3,1 млрд куб. м із 14,8 млрд куб. м. Зокрема, постачання до Молдавії зросли на 8% - до 2,7 млрд куб. м, до РФ - знизилися на 96,7% - до 400 млн куб. м із 12,3 млрд куб м. Основною причиною зменшення обсягів транзиту газу стала переорієнтація ВАТ "Газпром" постачань газу на південь Російської Федерації через введений в експлуатацію газопровід "Октябрьська-Сохранівка" в обхід території України.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!