RosUkrEnergo заявляє про заборгованість Укргазенерго

Середа, 16 січня 2008, 18:30

RosUkrEnergo заявило про наявність простроченої заборгованості Укргазенерго за поставлений газ у розмірі 830 млн дол.

Як повідомив РБК виконавчий директор RosUkrEnergo Костянтин Чуйченко, це "у свою чергу призводить до формування заборгованості компанії RosUkrEnergo перед групою "Газпром". Компанія не уточнює, за який період сформувався борг.

Також Чуйченко повідомив, що RosUkrEnergo з початку 2008 р. замінило 740 млн куб. м азіатського газу російською сировиною для безперебійного експорту до України. За його словами, в січні поточного року відбулося зниження обсягів постачання природного газу з Центральної і Середньої Азії у зв'язку з аномально холодною погодою, що до плану зниження становить близько 40 млн куб. м за добу. У зв'язку з цим, щоб забезпечити стабільне постачання і заповнити баланс газу України за станом на 16 січня 2008 р., RosUkrEnergo купило російський газ в обсязі 740 млн куб. м за ціною 314,7 млн дол. за 1 тис. куб. м (відповідно до чинного контракту і формули ціни, узгодженої сторонами в січні 2006 р.).

При цьому в RosUkrEnergo не коментують, чи підвищуватимуть у зв'язку з цим ціну газу, що продається до України, оскільки зараз компанія реалізує в основному середньоазіатську сировину, згідно з останніми домовленостями, по 179,5 дол. за 1 тис. куб. м. Цю ціну узгодили 4 грудня 2007 р. глава Газпрому Алексєй Міллер і міністр палива і енергетики України Юрій Бойко, після чого був підписаний відповідний контракт. Вартість продажу газу в Україну заснована, зокрема, на ціні закупівлі Газпромом газу в Туркменістані, який транспортується для української сторони. В кінці листопада Туркменістан підняв ціну на газ для Газпрому з 100 дол. за 1 тис. куб. м до 130 дол. в першому півріччі 2008 р., 150 дол. - в другому, після чого активізувалися переговори російського постачальника з Україною.

Реклама:

Нагадаємо, в жовтні 2007 р. уже виникали проблеми з оплатою українськими споживачам газу, що поставлявся в країну. Так, Газпром обіцяв припинити постачання газу в Україну у зв'язку з її заборгованістю у розмірі 1 млрд 300 млн дол. Борг, зокрема, сформувався за рахунок заборгованості Укргазенерго перед RosUkrEnergo в розмірі понад 1 млрд дол. 31 жовтня RosUkrEnergo офіційно повідомила, що ЗАТ "Укргазенерго" повністю розрахувалося з ним за борги за постачання газу в 2007 р. У листопаді 2007 р. RosUkrEnergo цілком сплатила борг перед Газпромом.

Варто відзначити, що прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що в 2008 р. природний газ до України поставлятиметься за схемою без участі посередників. "Те, що не буде посередників, - це однозначно", - відзначила вона. У відповідь на уточнююче питання щодо того, чи планується усунення RosUkrEnergo з українського ринку, прем'єр сказала: "Якнайшвидше... Тільки прямі постачання".

Наразі постачальником усього газу в Україну є швейцарський трейдер RosUkrEnergo (50% - у Газпрому, 50% - у Centragas Holding AG). Обсяг постачань - близько 55 млрд куб. м. Газпром продає RosUkrEnergo російське "блакитне паливо" і середньоазіатський газ, зокрема туркменський. RosUkrEnergo, у свою чергу, продає змішаний газ Україні через Укргазенерго, що є його спільним підприємством із НАК "Нафтогаз України". У 2007 р. газ Україні поставлявся по 130 дол. за 1 тис. куб. м, у 2008 р. - 179,5 дол. Причому в балансі постачань до України в основному азіатський газ.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!