Україна опинилась на 133 місці за рівнем економічної свободи

Вівторок, 15 січня 2008, 13:18

Україна зайняла 133 місце в рейтингу економічно вільних країн світу, складеному американським дослідницьким фондом Heritage Foundation разом із The Wall Street Journal.

Усього в рейтингу представлено 157 країн, які оцінювалися за 10 номінаціями, у тому числі "свобода інвестицій", "розмір уряду", "свобода торгівлі" та інші. Україна в загальному заліку набрала 51,1 бала.

На 0,2 бала менше, ніж Україна, набрала Росія і зайняла наступне 134 місце. На 132 місці держава Лесотто, що набрала 51,9 бала і, таким чином, виявилася економічно вільнішою від України та Росії.

Перше місце зайняв Гонконг, що дістав у цілому 90,6 бала. На другому місці виявився Сінгапур, а на третьому - Ірландія. У п'ятірку також увійшли Австралія і США. Далі за ними йдуть Нова Зеландія, Канада, Чилі, Швейцарія та Великобританія.

Реклама:

Середній показник по світу в 2008 році становив 60,3 бала, практично не змінившись у порівнянні з минулим роком. Автори доповіді відзначають, що в списку лідирують колишні британські колонії в Азії. З іншого боку, половина із провідної двадцятки найбільш вільних економік перебуває в Європі.

Всі учасники рейтингу були розділені на п'ять великих груп. Вільні 80-100 балів, в основному вільні 70-79,9 бала, середньо вільні 60-69,9 бала, переважно невільні 50-59,9 і невільні. Примітно, що Україна виявилася останньою в списку "в основному невільних країн", а Росія, що йде слідом, потрапила вже в групу невільних.

Такі країни як: Чорногорія, Швейцарія, Сербія, Судан, Ірак і Демократична Республіка Конго в рейтингу не оцінювалися.

Heritage Foundation і The Wall Street Journal випускають щорічний рейтинг економічно вільних країн світу вже вчотирнадцяте. Автори доповіді стверджують, що між свободою економіки та успішністю її розвитку є взаємозв'язок.

Finance.ua

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!