Шахта ім. Засядька залишилася під контролем Звягільского. До весни

Вівторок, 15 січня 2008, 14:51

Шахта ім. Засядька залишилася під контролем народного депутата Юхима Звягільского до весни.

На засіданні урядової комісії з розслідування причин аварії на шахті ім. Засядька в понеділок його учасники так і не змогли визначитися з майбутньою формою управління однією з найбільших шахт України.

Чи потрібно розривати договір із колективом орендарів шахти ім. Засядька, що перебуває в державній власності, Кабмін буде вирішувати після комплексної перевірки фінансово-економічного стану шахти.

Ревізія почалася днями і повинна завершитися тільки навесні.

Реклама:

До цього часу управління шахтою буде залишатися в руках її почесного президента шахти Звягільского, йдеться в статті.

Пропозицію про термінову зміну форми управління шахтою розглядала урядова комісія з подачі Держкомітету з промислової безпеки, охорони праці й гірського нагляду.

За словами голови Конфедерації профспілок України Михайла Волинця, варіантів два: або шахта ім. Засядька цілковито переходить в управління державою, або виставляється на приватизацію – така вимога Держпромнагляду.

Як стверджують у прес-службі Держпромнагляду, шахта ім. Засядька – єдина орендна шахта в Україні. "Не зрозуміло, хто повинен нести відповідальність за наслідки цілої серії аварій. З одного боку, власником є держава, а з іншого – шахтою керує величезний колектив орендарів", - зазначають у комітеті.

Жорстка позиція Держкомітету пов'язана з відповідальністю за аварії та їхні наслідки, у тому числі матеріальної, котру несе власник підприємства – держава.

Чи буде вигідно після припинення угоди оренди державі взяти цю шахту в управління або продати інвесторам, у Кабміні не кажуть.

З одного боку, на шахті найбагатші запаси якісного і недешевого коксового вугілля, з іншого – прибутковість шахти ім. Засядька після всіх внесених змін істотно знизиться.

До трагедій чотири шахтні лави добували в середньому 8,5 тис. т вугілля на добу. На засіданні в понеділок прийняли рішення обмежити видобуток на рівні 3 тис. т на добу.

Після торішніх аварій на шахті зупинили дві раніше чинні лави й одну, яка була в розробці. На дві лави, що залишилися в роботі, добове навантаження обмежене до 1,5 тис. т на кожну.

Директор шахти Ігор Єфремов на засіданні урядової комісії заявив, що у разі дострокового припинення договору орендарі вимагатимуть виплатити їм 1,1 млрд грн, що вкладалися в розвиток шахти за період оренди.

"Дєло"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!