Академія наук дала Тимошенко пропозиції по боротьбі з інфляцією

Вівторок, 15 січня 2008, 17:05

Академія наук України подала до програми дій уряду свої пропозиції, зокрема, щодо попередження дій, пов’язаних з інфляційними процесами.

Про це повідомив директор Інституту економічного прогнозування НАНУ Валерій Геєць під час обговорення програми уряду "Український прорив для людей, а не для політиків".

За словами науковця, уряду слід звернути увагу на обставини, які можуть перешкодити виконанню програми діяльності уряду.

"Інфляція, яка вже 4 роки поспіль має доволі серйозні показники, може зруйнувати певні процеси в 2008 році. Тому від інституту економіки й прогнозування НАН України було передано за моїм підписом пропозиції в частині саме упередження дій, пов’язаних з інфляційними процесами", - розповів він

Реклама:

За словами Геєця, інфляція в Україні має специфічні форми, зокрема, в економіку України "вмонтовано так званий генератор інфляції, оскільки нерозвинений ринок фінансування не дозволяє займати серйозні кошти на ринку і всі капіталовкладення треба передбачати в ціні продукції, тобто за рахунок прибутків".

Також, за словами Геєця, обов’язковою передумовою для подолання інфляційних процесів є інноваційність економіки.

"Але на її (інноваційності) шляху стоїть те, що бізнес досить часто має неконтрольований доступ до фінансових ресурсів держави. Це монопольність, рейдерство, капіталізація бізнесу без капіталізації прибутків тощо", - сказав академік-доктор економічних наук.

Геєць упевнений, що в разі втілення пропозицій НАНУ в програмі уряду, "відкриється поле для конкурентоспроможності, конкуренції за прибутки, а значить, за інновації".

"Щоб вирватися в число країн із незалежним розвитком, необхідно сформувати серйозну інноваційну систему, яка виходить далеко за межі програми діяльності уряду і має стратегічний характер", - наголосив він.

Водночас, НАН України наполягає на тому, щоб у програмі з’явився пункт щодо процесу розв’язання суперечностей між глобальними та національними економічними інтересами.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!