На поверненні вкладів уже наживаються шахраї

Понеділок, 14 січня 2008, 11:18

Служба безпеки попереджає вкладників Ощадбанку СРСР про можливі шахрайства під час повернення коштів.

Як повідомляє прес-служба СБУ, фахівцями Служби зафіксовані неправомірні дії певних комерційних структур, які намагаються шахрайським шляхом заволодіти грошовими коштами вкладників Ощадбанку СРСР або їх спадкоємців.

Представники цих структур пропонують клієнтам відновлення реальної вартості знецінених грошових заощаджень, розміщених в установах Ощадбанку до 02.01.1992 року через двосторонню угоду для нібито отримання компенсаційних виплат через судовий позов до Ощадбанку.

Згідно з угодою, клієнт надає комерційній фірмі копію ощадної книжки, паспорта й ідентифікаційного номера та сплачує готівкою 1 відсоток від суми вкладу, а також певну суму за надання послуг. Клієнтам також повідомляють, що виконання угоди з боку фірми можливе тільки після наявності у групі клієнтів щонайменшої кількості позивачів у 50-100 осіб.

Реклама:

СБУ підкреслює, що при цьому громадянам не роз’яснюють статті Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України", у яких чітко сказано, що виплати здійснюються за рахунок Держбюджету та визначаються щорічно Кабінетом Міністрів, а не за рахунок дивідендів та активів Ощадбанку.

Як ідеться в заяві, такі позови розглядалися Європейським Судом із прав людини та Судовою палатою у цивільних справах Верховного Суду України, і обидва відмовили в їх задоволенні

"Отже, дії представників згаданих комерційних структур, які обіцяють повернення заощаджень у повному обсязі громадянам України через позови і за рішенням судових органів, мають ознаки фінансової піраміди, тобто шахрайський характер", - стверджує СБУ.

Наразі діяльність таких фірм фіксується в Івано-Франківську, Тернополі, Львові. За наявними даними, філіали цих комерційних структур шахраї планують відкрити у кожній області.

Матеріали СБУ щодо вказаних комерційних фірм направлені до органів внутрішніх справ для реагування відповідно до чинного законодавства.

"Виходячи з інтересів громадян України, СБУ рекомендує вкладникам Ощадбанку СРСР звертатися винятково до офіційних державних установ і не довіряти оформлення своїх документів сумнівним посередникам", - підкреслює відомство.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!