"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Швейцарці заблокували у Франції всі російські активи

Понеділок, 14 січня 2008, 18:59

У Франції на позов швейцарської компанії Noga заморожені рахунки російських установ і державних компаній. Рахунки розміщувалися в VTB-Bank Europe, повідомляється в акті приставів.

Заморожено, зокрема, рахунки Міністерства фінансів Росії, Управління справами президента, Рособоронекспорту, Центробанку, Мінпроменерго, РІА Новини. Йдеться про сотні мільйонів євро. Рахунки заморожені за рішенням паризького суду. Проте офіційного підтвердження цієї інформації наразі немає.

Варто зауважити, що врегулюванням російського боргу перед компанією Noga у свій час займався заступник міністра фінансів Сергій Сторчак, який зараз перебуває в попередньому ув’язненні за обвинуваченням у замаху на шахрайство.

Адвокати компанії Noga стверджують, що Російська Федерація дотепер не виплатила компанії заборгованість у розмірі 110 мільйонів доларів. Претензії Noga підтверджені рішеннями міжнародних арбітражних судів у Стокгольмі та Парижі.

Реклама:

У свою чергу, банк підтвердив, що рахунок паризького представництва агентства справді заблокований судовими приставами. "Інформуємо вас про те, що 2 січня 2008 року судові пристави офіційно повідомили нас про накладення арешту на ваше рухоме майно за позовом компанії Noga", - йдеться в листі з банку.

У Росії перед компанією Noga немає жодних боргів – це давня суперечка, що повинна бути вирішена на користь Росії, вважає президент російського Союзу промисловців і підприємців і колишній віце-прем'єр російського уряду Олександр Шохін.

Постанова судових приставів при Трибуналі Парижа прийнята на підставі рішення Стокгольмського міжнародного суду за позовом фірми Noga від 1 лютого 1997 року.

Судитися Noga і уряд Росії почали ще на початку 1990-х років. У 1991-1992 роках уряд Росії уклав із компанією кілька контрактів на суму близько 1,4 мільярда доларів, за якими компанія зобов'язалася постачати продукти харчування і добрива в обмін на нафтопродукти. З того часу обидві сторони заперечують виконання умов угоди іншою стороною.

За умовами угод, Росія відповідала за виконання контрактів своїм майном. У 1993 році російський уряд розірвав договір, і Noga подала позов на стягнення з Росії боргу в розмірі приблизно 68 мільйонів доларів.

Компанії кілька разів удавалося заарештовувати російське майно за кордоном - у 2000 році Noga домоглася у Франції арешту рахунків Центробанку РФ і російського вітрильника "Сєдов", а в 2001 році спробувала заарештувати російські літаки на авіасалоні в Ле-Бурже, однак потім рахунки були розблоковано, а арешти майна визнані незаконними.

У 2005 році на запит Noga у Швейцарії була арештована колекція картин із Пушкінського музею, однак арешт був знятий після втручання федеральної ради (уряду) Швейцарії, і картини повернулися в Москву.

Близько року тому повідомлялося, що американський бізнесмен російського походження Олександр Коган викупив частину боргів Росії перед фірмою Noga. Незабаром після цього глава компанії Нессім Гаон сказав, що сподівається мирно вирішити тривалий позов із російською владою.

РІА "Новості"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!