Ющенко наполягає, щоб перший транш компенсацій видали за 2-3 місяці

П'ятниця, 11 січня 2008, 15:41

Президент Віктор Ющенко наполягає, щоб кожен вкладник колишнього Ощадбанку СРСР одержав "живі" компенсаційні гроші з Держбюджету протягом 2-3 місяців.

"Цей перший транш відповідальної влади має надійти до всіх адресатів до останньої копійки, і якнайшвидше", - передав його вимогу голова Секретаріату президента Віктор Балога.
.
"Кабінет Міністрів і Ощадбанк уже мають подбати про те, щоб люди забрали все, що їм належить, без хаосу, черг і тисняви", - цитує його прес-служба глави держави.

Ющенко розглядає розпочату виплату відшкодувань за знеціненими вкладами радянського Ощадбанку як свідчення того, що держава почала розплачуватися зі своїми громадянами за старі борги.

Разом зі збільшенням розмірів пенсій і зарплат інших виплат означає, що держава все відчутніше спрямовує свою економічну політику на забезпечення якісних соціальних стандартів життя українського народу, вважає він.

Реклама:

"Їх підвищення було і залишатиметься пріоритетом діяльності президента", - заявив Балога.

Водночас керівник Секретаріату президента застеріг уряд від самозадоволення і можливих негативних наслідків, які виплати компенсацій за вкладами можуть мати для економіки.

"Не варто вже сьогодні чіпляти портрети міністрів на дошку пошани і ставити трибуни для переможних реляцій. Насамперед слід зробити так, щоб вкинуті в обіг мільярди гривень не викликали інфляційний сплеск, а заліки за комунальні борги не обвалили й без того проблемне ЖКГ", - зазначив Балога.

"Модель виплати відшкодувань не повинна призвести до негативних чинників тиску на економіку. Віддати людям бодай частину того, що їм завинила держава, треба неодмінно, але тільки у спосіб, який не суперечить законам ринкової економіки", - наголосив він.

Ще одним надважливим завданням для Кабміну президент визначає збільшення вдвічі бюджетних видатків на потреби Збройних сил.

"Це та сфера, де збігаються інтереси і держави, і тих політичних сил, які утворили парламентську більшість та сформували уряд. Необхідно прискорити темпи військової реформи, щоб вкластися в терміни, закріплені у відповідній державній програмі", - підкреслив Балога.

"Обсягів фінансування, які передбачені в бюджеті на цей рік, явно недостатньо для відчутного ривка у справі переходу армії на професійні рейки. Збільшивши військові асигнування, демократична коаліція і уряд зроблять ще один крок до виконання їхніх програмних зобов’язань", - зазначив він.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!