"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Держава має зрівняти ціни на український та імпортний газ

Четвер, 6 грудня 2007, 11:23

Із метою розвитку газовидобувної промисловості Україна повинна підвищити ціни на природний газ, що добувається на її території, до рівня цін на імпортований газ, вважає перший заступник голови правління з економіки та фінансів найбільшої нафтовидобувної компанії країни ВАТ "Укрнафта" Володимир Пустоваров.

"Я вважаю, що ціна реалізації газу українського видобутку не має відрізнятися від ціни на газ імпортований. Ми повинні зробити єдину ціну", - сказав він у середу.

Топ-менеджер зазначає, що різниця в ціні природного газу українського й імпортного походження робить економічно невигідним розвиток вітчизняного газовидобутку, ставить у нерівні конкурентні умови українські й закордонні підприємства.

"Як тільки з'явиться одна ціна, ринок стане прозорішим", - заявив він.

Реклама:

Пустоваров переконаний, що щорічне підвищення ціни на імпортований у країну газ робить перегляд внутрішнього ціноутворення все більш актуальним.

"Думаю, що з кожним кроком підвищення ціни на імпортний газ Україна все ближче й ближче підходить до необхідності лібералізації ціноутворення на газ вітчизняного видобутку. Суспільна думка починає корегуватися", - відзначив він.

Топ-менеджер також упевнений, що держава рано чи пізно узгодить ціни на газ, який видобувають в Україні, з економічно обґрунтованим рівнем і буде заохочувати впровадження енергозбережних технологій.

"Ціна дотуватися не повинна - має дотуватися перехід на енергозбережні технології, у тому числі через субсидування, пільги в оподатковуванні для підприємств. Словом, можна ті ж гроші витрачати, тільки з користю. Коли ми дотуємо через ціну, нема рації ні видобувати, ні заощаджувати, споживаючи. Ті ж кошти можна витратити на адресні дотації, що стимулюють перехід як побутових споживачів, так і підприємств на ефективншіі технології використання газу. В усьому світі так і робиться", - відзначив Пустоваров.

Як приклад він навів досвід Німеччини. "Для того, щоб побачити свій завтрашній день, необхідно дивитися на найбільш енергодефіцитні країни. Однією з них сьогодні можна назвати саме Німеччину, оскільки ця країна практично повністю залежить від імпортованих енергоносіїв", - сказав він.

За даними Пустоварова, у металургійній промисловості Німеччина використовує менше 4% природного газу. Крім того, у цій країні на державному рівні дістала розвиток програма зі стимулювання населення до запровадження енергозбережних технологій.

"У першу чергу, це зумовлено тим, що ціна на "блакитне паливо" у Європі для фізичних осіб значно вища, ніж ціна для промисловості", - підкреслив топ-менеджер.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!