Ющенко зустрівся з Бойком напередодні чергового раунду "газових переговорів"

Вівторок, 4 грудня 2007, 10:20

Напередодні чергового раунду українсько-російських переговорів щодо формування ціни на газ президент Віктор Ющенко провів зустріч із міністром палива та енергетики Юрієм Бойком.

Міністр ознайомив главу держави з пропозиціями щодо формули ціни на газ і послуги транзиту в 2008-му.

Раніше Бойко прогнозував, що 19-25 листопада господарюючі суб’єкти підпишуть контракти про постачання імпортного природного газу в Україну.

15 листопада на переговорах у Москві Україна і Росія погоджували принципи формування ринкових цін на імпортний природний газ на середньострокову перспективу.

Реклама:

Раніше повідомлялося, що країни ведуть переговори про поетапний перехід до ринкових цін і тарифів при постачаннях газу в Україну і його транзиті по території країни у 2011 році.

З 2007 року Україна отримує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України і Росії, що на 36,8% більше за ціну газу, що постачався в 2006 році (95 доларів за тис. куб. м).

Ексклюзивним постачальником газу є компанія "Росукренерго", яка купує весь обсяг палива у дочірньої російському "Газпрому" компанії "Газпромекспорт" і транспортує до кордону України і Росії.

На кордоні України і Росії газ у "Росукренерго" купує спільне підприємство "Укргазенерго" і продає його промисловим підприємствам і теплокомуненерго, а також реалізує його "Нафтогазу України" для потреб населення, ТКЕ і бюджетної сфери.

Цього року Україна не купує газ російського походження, маючи домовленості з Узбекистаном про постачання через "Росукренерго" 7 млрд куб. м газу в рік і з Казахстаном про постачання 8,5 млрд куб. м газу в рік, а також із Туркменістаном про постачання 42,5 млрд куб. м газу в рік.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!