Костусєв покарав непокірних енергетиків 10 мільйонами штрафу

Вівторок, 4 грудня 2007, 18:12

Антимонопольний комітет України (АМКУ) вирішив оштрафувати ВАТ "Дніпроенерго", ВАТ "Західенерго", ВАТ "Центренерго", ВАТ "Укргідроенерго", НАЕК "Енергоатом", ВАТ "Дніпробленерго", ВАТ "Волиньобленерго", ЗАТ "AES-Київобленерго" і держпідприємство "Укренерговугілля" за погоджені антиконкурентні дії, повідомила прес-служба відомства у вівторок.

Державні "Дніпроенерго", "Західенерго", "Центренерго", "Укргідроенерго", "Енергоатом", "Дніпробленерго", "Волиньобленерго" і "Укренерговугілля", які визнали порушення антимонопольного законодавства, будуть оштрафовані в цілому на 390 тис. грн (мінімально допустиму суму), а приватне "AES-Київобленерго", яке не погодилося з висновками розслідування комітету, - на 10 млн грн, уточнює АМКУ.

Нагадаємо, рада Оптового ринку електроенергії (ОРЕ) України у вересні 2005 року внесла ініційовані Міністерством палива й енергетики України зміни в Тимчасовий порядок обліку обсягів нагромадження вугілля газової групи на теплових електростанціях енергогенеруючих компаній на осінньо-зимовий період 2005-2006 рр.

Змінений порядок передбачав завантаження, у першу чергу, тих енергоблоків теплових електростанцій, які працюють на вугіллях антрацитової групи. Енергоблоки, що працюють на вугіллях газової групи, повинні були навантажуватися за залишковим принципом.

Реклама:

Мінпаливенерго аргументувало такі зміни необхідністю підвищення темпів нагромадження на складах електростанцій вугіль газової групи в умовах профіциту вугіль антрацитової групи.

Прийняття цього документа в новій редакції підтримали керівники й представники "Дніпроенерго", "Західенерго", "Центренерго", "Укргідроенерго", "Енергоатом", "Дніпробленерго", "Волиньобленерго" і "Укренерговугілля" і "AES-Київобленерго", які в той час були членами ради.

Але тогочасний голова ТОВ "Східенерго" Ігор Глущенко, який також входив до складу ради ОРЕ, був категорично проти запропонованих міністерством змін, тому що вважав їх антиконкурентними.

"Східенерго", що експлуатує теплові електростанції, які використовують як паливо, у тому числі вугілля газової групи, після внесення змін звернулося в АМКУ з проханням дати оцінку діям ради ОРЕ. Енергокомпанія також оскаржила в суді законність постанови Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ), яким була затверджена нова редакція порядку.

АМКУ нещодавно завершив розслідування справи, ініційованої "Східенерго". Комітет визнав дії дев'яти енергокомпаній і НКРЕ антиконкурентними.

Глава відомства Олексій Костусев минулого тижня попередив фігурантів справи, що розмір штрафних санкцій залежатиме, у тому числі, від їхньої позиції: чи визнають вони порушення, чи готові сплатити штраф, чи беруть на себе зобов'язання надалі не допускати подібних порушень.

"Інтерфакс-Україна"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!