Ціна газу підскочила через казахів?

Вівторок, 4 грудня 2007, 21:56

Різке підвищення ціни на газ, що постачається в Україну, зі 130 до майже 180 доларів за 1000 кубометрів спричинене позицією Казахстану. За інформацією джерела, близького до українсько-російських переговорів щодо ціни на газ у 2008-му році, казахська сторона висунула росіянам вимогу купувати у Казахстану газ за ціною в 190 доларів за тис. куб. м.

Україна споживає близько 55 млрд куб. м. середньоазійського газу. При цьому близько 40 млрд йде з Туркменістану, приблизно 8 млрд – із Казахстану, решту поставляє Узбекистан.

Безпосередньо закупками голубого палива а Середній Азії займається дочірня структура "Газпрому" – "Газпром-експорт". Далі газ переправляється в Україну, де його купує НАК "Нафтогаз України", фактично за ціною закупки в близькосхідних республіках плюс затрати на транспортування.

Власне, представники "Газпром-експорту" ведуть переговори з узбеками, казахами і туркменами з приводу ціни газу для України.

Минулого року ціна газу для України  зросла на ту ж величину (з 95 до 130 доларів), на яку Туркменістан, а за ним Узбекистан та Казахстан підняли ціни для Росії (приблизно на 30 доларів).

Реклама:
У той же час зараз туркмени добились чергового підвищення вартості їхнього газу на 30 доларів, але для України газ зросте в ціні майже на 50 доларів. Причина – більш різке підвищення вартості казахського палива.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!