"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Янукович готовий закрити криваву шахту

Понеділок, 3 грудня 2007, 12:20

Прем'єр-міністр Віктор Янукович заявляє: якщо знадобиться піти на закриття шахти імені О.Засядька, це буде зроблено, щоб не допустити надалі загибелі людей.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у понеділок журналістам у Донецьку на шахті імені О.Засядька після засідання Урядової комісії з розслідування причин і ліквідації наслідків аварій на шахті.

"Сьогодні йшлося про те, щоб не допустити надалі загибелі людей, і про все, що для цього слід буде зробити. І якщо потрібно буде піти на закриття шахти, ми підемо на це", - сказав Янукович.

Водночас він наголосив, що шахта імені О.Засядька щорічно видобуває 3 млн тонн вугілля.
"Враховуючи те, що в Україні дефіцит 6 млн тонн коксівного вугілля, звичайно, ми зустрінемось із колосальними економічними проблемами", - відзначив Янукович.

Реклама:

Прем'єр також повідомив, що зараз шахта зупинена, і під землею перебувають тільки три людини, які підтримують режим водовідливу.

Янукович наголосив, що доти, доки не буде з'ясовано всі обставини третього вибуху, роботи на шахті не поновляться.

Він також відзначив, що вже зателефонував прем'єр-міністру Росії Віктору Зубкову і обговорив із ним питання надання міжнародної допомоги в розслідуванні причин вибухів на шахті.

Янукович додав, що також звертатиметься з проханнями надати наукове сприяння до фахівців Польщі, Німеччини і США. Посилаючись на експертів, він сказав, що аварія викликала дуже багато питань, на які поки що немає відповідей.

"Таких явищ ми раніше не спостерігали", - сказав Янукович. Із посиланням на слова гірських фахівців він вказав, що на шахті відбуваються явища, з якими до цього моменту вчені не зустрічалися.

Як відомо, вночі 18 листопада в 13-й східній лаві шахти імені О. Засядька відбувся перший вибух метано-повітряної суміші, в результаті якого загинув 101 гірник і госпіталізовані 40 гірників.

1 грудня стався другий вибух метано-повітряної суміші, на момент якого на ділянці працювали 63 гірники. За медичною допомогою звернулися 56 гірників, із них госпіталізовано 50 гірників (9 гірників - у стані середньої тяжкості, 41 - у задовільному стані).

2 грудня о 21:20 на аварійній ділянці шахти імені О. Засядька стався третій вибух метано-повітряної суміші, в результаті чого загинули 5 гірників, ще 66 госпіталізовано.

Загалом, станом на 7:00 понеділка внаслідок першого і третього вибухів загинули 106 гірників. На лікуванні після трьох вибухів перебувають 156 шахтарів.

Президент Віктор Ющенко наполягає на негайному повному закритті шахти імені О. Засядька до з'ясування всіх обставин і причин трагедій.

"Українська правда"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!