"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газпром і Узбекистан домовилися про ціну на газ в новому році

П'ятниця, 28 грудня 2007, 11:49

Газпром і Узбекистан домовилися про ціну на газ, який купує РФ у 2008 р. Як повідомляє прес-служба Газпрому, сьогодні  завершені переговори про умови закупівлі природного газу в Узбекистані і транзиту газу через територію республіки в 2008 р., зокрема, визначили ціну на газ і тариф на транспортування.

Сторони підписали відповідні доповнення до контракту і угоди. Рівень ціни, за якою Газпром купуватиме узбецький газ наступного року, не називається. Як пояснив офіційний представник Газпрому Сергій Купріянов, конкретні параметри контрактів є комерційною таємницею. "Можна сказати лише, що Газпром купує газ у всіх країнах Середньої і Центральної Азії на порівнянних умовах", - сказав він.

Як повідомлялося раніше, глава ВАТ "Газпром" Алексій Міллер і президент Узбекистану Іслам Карімов на зустрічі в Ташкенті обговорили можливість зміни ціни на постачання узбецького газу в 2008 р., але сторонам не вдалося домовитися про взаємоприйнятну ціну.

Узбекистан раніше направив до Газпрому пропозицію провести переговори про підвищення в 2008 р. ціни на узбецький газ. В кінці листопада Газпром повідомив, що готовий розглянути пропозицію Узбекистану. Наразі газовий холдинг купує узбецький газ по 100 дол. за 1 тис. куб. м. Газпром укладав контракт із Узбекнефтегазом на постачання до Росії природного газу в 2007 р. за ціною 100 дол. за 1 тис. куб. м., що перевищує ціну в 2006 р. на понад 60%.

Реклама:

Загальний запланований обсяг природного газу, який Газпром експортує в поточному році з Узбекистану відповідно до угоди з Узбекнефтегазом, становить 13 млрд куб. м. За угодою про стратегічне партнерство в 2004 р. із Узбекистану до Росії експортували понад 7 млрд куб. м. "блакитного палива", в 2005 р. - 8,15 млрд куб. м. У 2006 р. планова закупівля газу в Узбекистані сягнула 9 млрд куб. м.

Нагадаємо: після того, як Газпром був вимушений підвищити закупівельну ціну на туркменський газ із 100 до 130-150 дол., Казахстан і Узбекистан також вирішили підвищити ціну на свій газ.

Узбекистан по видобутку природного газу займає друге місце серед країн СНД і входить в десятку найбільших газодобувних країн світу. Одним із основних покупців узбецького газу є Україна.

Протягом грудня російській газовій корпорації вдалося досягти домовленостей щодо ціни на газ майже зі всіма своїми найближчими сусідами. Наприклад, у Туркменії Газпром купуватиме газ по 130 дол. за 1 тис. куб. м.

У свою чергу, ціна вітчизняної монополії для Білорусії становитиме 119 дол. за той же обсяг, для України – 179,5 дол., а для Молдавії - 190 дол. за 1 тис. куб. м.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!