Тимошенко продовжить мораторій на продаж землі

П'ятниця, 28 грудня 2007, 12:17

Прем`єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення має бути продовжено доти, доки в країні створять ринок землі.

Про це вона заявила 27 грудня в ефірі "1+1", передає УНІАН.

"Ми продовжуватимемо мораторій (на продаж землі), доки ми не зробимо нормальне законодавче забезпечення цього процесу і не побудуємо нормальний ринок", - заявила Тимошенко, підкресливши при цьому, що термін мораторію залежить від того, наскільки швидко парламент зможе прийняти закони, що стосуються формування ринку землі.

"Це залежить від парламенту. Уряд всі законопроекти подасть і все робитиме, як слід", - підкреслила вона.

Реклама:

"Не можна зняти мораторій на продаж сільськогосподарської землі, коли немає практично жодного необхідного закону, який створює ринок землі. Куди землю робити товаром?.. Щоб розкупили, як колись ваучери за, вибачте, безцінь, а потім на вторинному ринку продавали за мільярди? Немає ринку землі, не створений він", - сказала Тимошенко.

"З іншого боку, ви маєте рацію, що тіньовий ринок сільськогосподарської землі сьогодні існує, сьогодні землю сільськогосподарського призначення міняють за призначенням і практично продають в тіньовому режимі. Потрібно якнайшвидше приймати всі закони, які формують ринок землі, але землею мають володіти громадяни України, які живуть і працюють на цій землі", - додала прем’єр.

Вона підкреслила, що на сьогодні всю землю розпайовано, проте держава не регулює відносини власника паю і орендаря.

"Селянин повинен одержувати більше відсотків (за оренду землі), ніж у банку, інакше йому треба землю продати, покласти гроші в банк і отримувати відсотки", - вважає Тимошенко.

Вона переконана, що сьогодні за оренду землі потрібно платити не менше 12% від її реальної вартості. "А у нас просто із селян знущаються", - вважає Тимошенко.

Як відомо, президент Віктор Ющенко вважає за необхідне ухвалити протягом першого півріччя 2008 року комплекс законів, що стосуються продажу землі, і переконаний, що необхідно підготувати відповідне законодавство і зняти з 2009 року мораторій на продаж сільгоспземель.

В Україні діє мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2008 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!