"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Прем'єр подала Раді своє бачення Бюджету-2008

Четвер, 27 грудня 2007, 10:23

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про Державний бюджет на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України.

Цей законопроект від 26 грудня внесено Кабінетом Міністрів, повідомляє УНІАН.

У поданні уряд просить прийняти цей проект Держбюджету до 1 січня 2008 р. за скороченою процедурою. Це дасть можливість розпочати затвердження близько 12 тисяч місцевих бюджетів та забезпечити своєчасну реалізацію нової державної соціально-економічної політики починаючи з 1 січня 2008 року.

Крім того, у поданні сказано, що Кабінет Міністрів планує підготувати у лютому 2008 року зміни до бюджету за результатами аналізу виконання основних макропоказників економічного і соціального розвитку України та бюджету у 2007 році, а також переоцінки основних прогнозних макропоказників на 2008 рік.

Реклама:

При цьому зазначається, що уряд розпочав роботу щодо законодавчого реформування податкової і бюджетної систем на нових засадах.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко у поданні наголошує на необхідності введення в дію з 1 січня 2008 р. нових соціальних стандартів, що пов’язано з підвищенням розмірів мінімальної зарплати, пенсій, стипендій, запровадженням нових видів соціальної допомоги, організації роботи із затвердження місцевих бюджетів та досягнення збалансованості Держбюджету і бюджету Пенсійного фонду, у зв’язку з чим і подається проект закону.

Він спрямований на забезпечення реальними фінансовими ресурсами нових соцстандартів, зокрема збільшеного розміру мінімальної зарплати з відновленням міжпосадових (міжкваліфікаційних) співвідношень в оплаті праці працівників бюджетних установ (із 1 січня 2008 р. – 515 грн, з 1 квітня – 525, з 1 жовтня – 545, з 1 грудня – 605 грн на місяць) та інше, на що з бюджету додатково спрямовано майже 24 млрд грн.

Зокрема, пропонується збільшити розмір прожиткового мінімуму для усіх основних соціальних і демографічних груп населення: з 1 січня він становитиме 470 грн, з 1 квітня – 481, з 1 жовтня – 482, з 1 грудня – 498 грн.

У поданому проекті передбачено доплату до пенсій дітям війни у розмірі 100% доплати, яку отримують учасники війни. На зазначену мету передбачено додатково 3,7 млрд грн. Одночасно передбачається підвищити оцінку 1 року страхового стажу – з 1 січня на 1,2%, з 1 жовтня – 1,35%.

У проекті закону передбачено механізм зменшення зобов’язань перед громадянами за знеціненими грошовими заощадженнями у сумі майже 20 млрд грн. Зокрема, планується виділити 6 млрд грн із загального фонду та близько 12 млрд грн за рахунок понадпланових надходжень від приватизації.

При цьому 2 млрд грн заощаджень можна буде використовувати для проведення безготівкових платежів за електро- і теплоенергію, газ, водопостачання і водовідведення, внесення квартирної плати тощо за спеціально визначеним Кабміном алгоритмом.

Законопроект також передбачає вирішення низки інших питань державного значення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!