БЮТ поки що не хоче відміняти мораторій на землю

Четвер, 27 грудня 2007, 10:46

До першого січня 2008 року парламент не встигне прийняти закони, необхідні для врегулювання ринку землі в Україні.

Таку думку в інтерв’ю "Німецькій хвилі" висловив заступник голови фракції БЮТ Євген Корнійчук.

На його думку, Україна зараз не готова до вільного продажу земель сільгосппризначення, і для того, щоб прийняти необхідні закони, потрібно від кількох місяців до півроку часу.

За словами Корнійчука, насамперед слід прийняти закон, який визначатиме статус і порядок відчуження землі, потім створити реєстр і земельний кадастр.

Реклама:

"Якщо працювати ефективно, то це недовго, це фактично три-чотири місяці, але ж Рада має працювати, а вона фактично з літа не працює", - сказав він.

Коментуючи закиди прибічників вільного продажу землі щодо того, що вся земля вже нібито давно розпродана за тіньовими схемами, Корнійчук зазначив:

"Усі угоди, за якими до цього часу сільгоспземлі змінювали власників, можна оскаржити в судах".

Водночас, за словами депутата, якщо з 1 січня все ж почнеться вільний продаж, то "ринок землі роздерибанять дуже швидко, і з’явиться нова категорія власників - латифундистів, коли 5% громадян володітимуть 90% земельних ресурсів країни".

Перешкодити такому розвитку подій, на думку Корнійчука, можна продовживши мораторій або якщо уряд заборонить оформлювати угоди купівлі-продажу.

Як відомо, 1 січня 2008 року завершується строк мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Між тим, представники блоку Литвина пропонують Верховній Раді подовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення ще на два роки – до 2010 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!