Кабмін скасував постанову про передачу ФДМУ держпакету акцій Укртатнафти

Четвер, 27 грудня 2007, 11:50

Кабмін скасував постанову про передачу ФДМ держпакету акцій Укртатнафти.

Заступник голови Секретаріату президента, представник президента в Кабміні Олександр Шлапак підтвердив інформацію про те, що 24 грудня ц. р. уряд скасував постанову уряду від 8 серпня ц. р. № 1037, згідно з якою держпакет акцій Укртатнафти передали в управління Фонду держмайна.

За його словами, президент найближчим часом скасує свій указ, яким він зупинив дію урядової постанови № 1037 від 8 серпня ц. р., а також відкличе своє подання до Конституційного Суду у цій справі.

"Таким чином, відновлено статус-кво", - сказав Шлапак. Він додав, що на сьогодні 61% акцій Укртатнафти перебуває в управлінні Мінпаливенерго. "Що робити з цим пакетом - питайте в уряду і Мінпаливенерго", - сказав він.

Реклама:

Нагадаємо, уряд України 8 серпня 2007 р. доручив Мінпаливенерго разом із "Нафтогазом України" в місячний термін передати ФДМ належні державі акції Укртатнафти. Кабмін постановив, що управління державними корпоративними правами Укртатнафти вестиме ФДМ, і уповноважив голову відомства підписати акт прийому-передачі акцій ЗАТ. Проте уряд не уточнив розмір пакета або кількість акцій Укртатнафти, які належать державі і повинні бути передані "Нафтогазом України" Фонду держмайна.

НАК "Нафтогаз України" з 2004 р. керувала держпакетом акцій Укртатнафти у розмірі 43,054% статутного капіталу ЗАТ, який до цього перебував в управлінні ФДМУ.

Українська сторона протягом кількох років заперечувала правомірність передачі 18,296% акцій Укртатнафти двом компаніям - Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія), близьким до ВАТ "Татнєфть" (Татарстан, РФ).

ВАТ "Фінансова компанія "Укрнафтогаз", яка веде реєстр акціонерів Укртатнафти, наприкінці травня 2007 р. списало з рахунків АБ "ІНГ Банк Україна" на користь "Нафтогазу України" 271,006 млн акцій ЗАТ (18,296% статутного капіталу), які належали Seagroup International і Amruz Trading. Таким чином, "Нафтогаз України" консолідував 61,346% акцій Укртатнафти.

Укртатнафта - спільне російсько-українське підприємство, яке здійснює модернізацію і управління Кременчуцьким НПЗ. Відзначимо, що 19 жовтня ц. р. відбулася зміна керівництва компанії - за рішенням суду її знов очолив Павло Овчаренко. Зміна керівництва викликала різко негативну реакцію з боку російських акціонерів, які вважають, що підприємство захоплене на підставі сумнівних судових рішень, його акції перерозподілені а реєстр компанії в руках незаконного реєстратора.

Крім того, російська сторона звинуватила керівництво НПЗ у привласненні нафтової сировини на суму 455 млн дол. У зв'язку з цим російські акціонери відмовилися брати участь в зборах акціонерів АТ "Укртатнафта" 17 грудня ц. р. У свою чергу, нинішнє керівництво підприємства звинуватило окремих посадових осіб ВАТ "Татнєфть" у спробах дестабілізувати ситуацію навколо компанії. До того ж, на думку керівництва Укртатнафти, в 2006-2007 рр. підконтрольний Татнєфті менеджмент планомірно доводив підприємство до банкрутства.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!