Експерти прогнозують обвал котирувань Дніпроенерго

Четвер, 27 грудня 2007, 14:08

Аналітики фондового ринку прогнозують обвал котирувань енергогенеруючої компанії "Дніпроенерго" на 20-25% через спроби заперечити санацію підприємства в судах.

"Згідно із нашим прогнозом, якщо ситуація на Дніпроенерго не розв'яжеться найближчим часом, капіталізація підприємства вже через два тижні може знизитися на 10-15%. Загальне падіння акцій через невизначеність ситуації, що склалася у зв'язку з рейдерською атакою, може становити 20-25%", - вважає аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій.

На думку аналітиків, у першу чергу, зниженню котирувань Дніпреонерго може сприяти можливий вихід інвестора - Донбаської паливно-енергетичної компанії (ДПЕК, власник Ринат Ахметов) - через невизначеність із майбутнім підприємства.

"Справа в тому, що, виходячи з кількості позовів, поданих опонентами санації, справа, напевно, затягнеться надовго. А інвестор в особі Донбаської паливно-енергетичної компанії, швидше за все, не стане інвестувати $200 млн у підприємство до того моменту, поки не з'явитися визначеність із його майбутнім", - говорить аналітик інвестиційної компанії Galt and Taggart Катерина Ширкова.

Реклама:

З нею згоден і аналітик інвестиційної компанії Millenium Capital Богдан Кочубей.

"Вихід ДПЕК із Дніпроенерго різко негативно позначиться на котируванні акцій цієї компанії. Справа в тому, що до складу ДПЕК входять дві вугільні шахти, які могли забезпечити підприємство енергетичним вугіллям", - прогнозує він.

Крім цього, експерти зазначають негативний вплив намірів про реприватизацію на котирування Дніпроенерго і фондовий ринок у цілому.

"Якщо ж ідеться про скасування процедури санації, це фактично означає поновлення процедури банкрутства, а отже, погіршення фінансового стану підприємства. У цьому разі котирування акцій, безперечно, будуть знижуватися", - вважає аналітик інвестиційної компанії "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва.

У свою чергу, аналітик інвестиційної компанії "Трійка-діалог Україна" Ірина Цегельник, зазначає, що ситуація на Дніпроенерго може негативно позначитися на всьому фондовому ринку й призвести до зниження фондових індексів.

Станом на 26 грудня котирування придбання акцій Дніпроенерго у Першій фондовій торговельній системі становили 2 540 гривень/акція, продажу - 2 545 гривень/акція.

Як повідомляла ЕП, Апеляційний господарський суд Запорізької області за позовом інвестиційної компанії "Бізнес-Інвест" " виніс постанову про скасування попереднього рішення Господарського суду Запорізької області й визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів Дніпроенерго 27 серпня, у тому числі - про збільшення статутного фонду.

27 серпня акціонери компанії "Дніпроенерго" вирішили збільшити статутний фонд на 51,086 млн гривень - до 149,186 млн гривень - шляхом випуску нових акцій.

Збільшення статутного фонду проводиться з метою обміну часток у статутному фонді ТОВ "Інвестиційне товариство" на акції ВАТ "Дніпроенерго" у зв'язку із приєднанням ТОВ "Інвестиційне товариство" до ВАТ "Дніпроенерго" згідно із планом санації останнього.

Дніпроенерго і компанія "Інвестиційне товариство", створені компанією "Павлоградвугілля" і шахтою "Комсомолець Донбасу", які входять у корпорацію "Донбаська паливно-енергетична компанія", домовилися інвестувати в енергокомпанію 1,01 млрд гривень в 2008-2012 роках.

Інвестор також погасив кредиторську заборгованість на суму понад 928 млн гривень.

Процес банкрутства Дніпроенерго почався в грудні 2001 року. Контрольний пакет акцій Дніпроенерго належить державі й управляється Національною акціонерною компанією "Енергетична компанія України".

Українські новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!