"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Цього року банківська система України зростала швидше, ніж економіка

Четвер, 27 грудня 2007, 19:25

Цього року банківська система України зростала швидше, ніж економіка.

Про це повідомив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

За його словами, за базовими показниками темпи банківської системи на 10% більше, ніж минулого року. Приріст активних операцій за 11 міс. становив 213 млрд грн, а загалом чисті активи сягнули 500 млрд грн. Також він повідомив, що Україна на сьогодні має співвідношення між активами і ВВП понад 80%.

"Це більше, ніж у Польщі і Росії", - відзначив Сугоняко. Пасиви, активи і регулятивний капітал українських банків за 11 міс. цього року зросли в понад 1,6 разу, а прибуток зріс у 1,5 разу, підкреслив президент АУБ.

Реклама:

В той же час він зазначив, що вітчизняний банківський сектор стає залежним від ситуації на міжнародних ринках. Наприклад, на початок 2007 р. кошти, залучені українськими банками за кордоном, становили 25%, а на сьогодні - 30%. Експерт зауважив, що, враховуючи таку тенденцію, НБУ провів відповідну роботу, і за останні місяці темпи прямих закордонних залучень зменшились.

Також АУБ радить українським банкам у 2008 р. зробити акцент на забезпеченні ліквідності. Сугоняко відзначив, що в поточному році він радив українським банкам робити більший акцент на розвитку і прибутковості, але на сьогодні, на його думку, найактуальнішим є "акцент на забезпеченні ліквідності".

Він відзначив, що банкам необхідно визначити, якою мірою наступного року вони можуть зростати і збільшувати прибутковість, щоб не втратити свою ліквідність у результаті зовнішніх або внутрішніх проблем. З-поміж головних внутрішніх проблем Сугоняко назвав початок в Україні нової президентської кампанії, під час якої "питання стратегічного розвитку економіки може бути усунене заради досягнення політичних цілей".

Сугоняко повідомив, що, на думку міжнародних експертів, найбільша глибина міжнародної фінансової кризи очікується в травні 2008 р. На його думку, щоб Україна підготувалася до цього, банкам необхідно заміщати ліквідність, яка "передається із західних ринків на внутрішні".

Крім того, президент АУБ повідомив, що інерція 16%-вої інфляції цього року призвела до того, що процентні ставки з депозитів зросли. Так, в 2007 р. вони збільшилися з 7,9% до 8,36%. При цьому ставки з кредитів зменшилися з 15% до 14% за рахунок залучення іноземних коштів. Експерт прогнозує, що така тенденція триватиме і наступного року, і процентні ставки з кредитів зменшуватимуться, але не більше, ніж на 1%. Він відзначив, що в 2008 р. "гривневі депозити визначатиме інфляція, і тому на якийсь час вони можуть зрости".

В той же час президент Асоціації висловив упевненість, що ключові чинники інфляції в 2007 р. не носять монетарного характеру. За його словами, сьогодні в Україні не сформовані резерви основних товарних груп, якими можна було би впливати на інфляцію. На думку Сугоняко, в 2007 р. НБУ був вимушений разом зі заниженою ціною гривні імпортувати доларову інфляцію, але її частка не більше 20%. Також він зазначив, що монопольний вплив на ціни і картельні змови на товарних ринках народного споживання на сьогодні є визначальними.

Президент АУБ додав, що для боротьби з інфляцією Україні необхідно збільшити обсяги пропозицій основних товарних груп. Для цього потрібна економічна політика, спрямована на стимулювання виробництва українських товарів. "Але на сьогодні я цього не бачу", - додав він.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!