Кабмін хоче підвищити ціну на газ для промисловості

Вівторок, 25 грудня 2007, 10:58 -

Кабінет Міністрів планує підвищити граничний рівень ціни на природний газ для промислових і прирівняних до них споживачів із 1 січня 2008 року до 959,7 грн за тис. куб. м.

Ціна зазначена без врахування ПДВ, збору у вигляді цільової надбавки, тарифів на транспортування і постачання, посилаючись на проект постанови уряду "Про граничний рівень ціни на природний газ".

Граничний рівень ціни на природний газ для промспоживачів і бюджетних установ із 1 січня 2007 року становить 720 грн за 1 тис. куб. м. (без урахування всіх податків, зборів і витрат на зберігання газу у підземних сховищах).

Тариф на зберігання природного газу в підземних сховищах газу України для резидентів наразі становить 33 грн за 1 тис. куб. м (без ПДВ).

Реклама:

Таким чином, ріст граничного рівня ціни на природний газ для промислових і прирівняних до них споживачів із 1 січня 2008 року може сягнути 28,5%.

У той же час Кабмін планує зберегти нинішній граничний рівень ціни на природний газ, що використовується для виробництва тепла, яке постачають населенню у вигляді опалення і гарячого водопостачання, до 1 липня 2008 року.

Граничний рівень ціни на природний газ для теплопостачальних підприємств у період із 1 січня до 30 червня 2008 року може становити 686 грн за 1 тис. куб. м (із урахуванням усіх податків і зборів).

Також уряд планує з 1 липня 2008 року підвищити граничний рівень ціни на природний газ, що використовується для виробництва тепла, яке постачають населенню у вигляді опалення і гарячого водопостачання, до 891,9 грн за 1 тис. куб. м.

Обидва підвищення передбачаються за умови компенсації НАК "Нафтогаз України" з Держбюджету різниці між цінами, за якими компанія буде купувати газ і потім реалізовувати його теплопостачальним підприємствам.

Граничний рівень ціни на природний газ для теплопостачальних підприємств у розмірі 686 грн за 1 тис. куб. м (із урахуванням усіх податків і зборів) був встановлений у середині 2006 року, коли ціна на імпортований в Україну газ становила 95 дол. за 1 тис. куб. м.

Як відомо, ціна на імпортований в Україну природний газ, що поставляється теплопостачальним підприємствам, із 1 січня 2008 року зросте на 38,1% - із нинішніх 130 дол. до 179,5 дол. за 1 тис. куб. м на українському кордоні.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: