"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україні не вигідно заважати Росії вступати до СОТ - Медведков

Вівторок, 25 грудня 2007, 13:59

Україні у разі її швидкого вступу до СОТ буде невигідно і безперспективно затягувати переговори щодо приєднання Росії до цієї торговельної організації.

Про це заявив голова російської делегації на переговорах щодо приєднання до СОТ, директор департаменту торговельних переговорів Мінекономрозвитку РФ Максим Медведков.

"Що стосується претензій України до Росії, то ряд українських політиків справді не приховують свого бажання спробувати, якщо Україна приєднається до СОТ раніше за Росію, виставити нам низку вимог як умову нашого приєднання до цієї організації", - зазначив він.

У той же час Медведков підкреслив, що "об'єктивно - і багато наших українських колег поділяють цю точку зору - Україні вигідніше вирішувати ці проблеми, коли Росія стане членом СОТ і ми зможемо вести рівноправний діалог у правових рамках і з використанням усіх інструментів СОТ".

Реклама:

"Затримувати приєднання Росії, намагаючись спочатку вирішити ці питання, - неефективно і безперспективно", - сказав він.

Медведков відзначив, що Україна впритул наблизилася до вступу до СОТ, однак через невирішені питання його перенесли на кілька місяців: "Усе це говорить лише про те, що фінальна стадія приєднання до СОТ непередбачувана - завжди варто очікувати сюрпризів".

"Не виключено, що на переговорній площадці (по приєднанню РФ до СОТ) з'являться нові учасники і нові питання. Ми до цього готові і, незважаючи ні на що, працюємо на завершення переговорного процесу протягом найближчих місяців ", - додав він.

На питання, коли наберуть сили зобов'язання Росії перед СОТ, якщо приєднання відбудеться у 2008 році, Медведков відзначив, що з цього питання країни, що приєднуються, домовляються в останній момент, коли дата приєднання стає відома з точністю до місяця.

"Для нас це питання має не найважливіше значення, оскільки узгоджені умови приєднання дозволяють не знижувати тарифні ставки із жодної товарної позиції протягом усього першого року після приєднання", - пояснив він.

Інтерфакс-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!