"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Ющенко: Найближчим часом Україна стане членом СОТ

Вівторок, 25 грудня 2007, 15:16

Президент Віктор Ющенко переконаний, що Україна вже протягом кількох наступних днів стане членом Світової організації торгівлі. Про це він заявив учора, представляючи нового міністра юстиції Миколу Онищука співробітникам міністерства.

"Переконаний, що за кілька днів або тижнів Україна стане членом СОТ", - сказав президент.

За його словами, відразу після цього Україна ініціюватиме закінчення переговорів щодо поглибленої угоди між нашою державою і ЄС. "Завершенням цього буде асоційоване членство України в ЄС. Ми все зробимо, щоб ця сюжетна лінія увінчала цей процес", - сказав Ющенко.

Крім того, глава держави висловив думку, що не пізніше другого кварталу наступного року відбудуться переговори між Україною і ЄС щодо формування зони вільної торгівлі.

Реклама:

"У мене є передчуття, що в першому або другому кварталі 2008 року ми невідкладно розпочнемо переговори з ЄС щодо встановлення зони вільної торгівлі", - сказав президент.

Як відомо, наприкінці листопада Європейський Союз висунув останню вимогу щодо вступу України до Світової організації торгівлі - Києву необхідно, ще до вступу до організації (вперше в світовій практиці), переглянути регуляцію експортних мит. Україна заявила про готовність не лише зберегти нинішні рівні експортних мит, але і понизити ці ставки на п'ять товарних груп, чутливих для ЄС, аж до відмови від експортного мита після вступу до СОТ і набуття чинності угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом.

Через неузгодженість цього питання зірвався графік вступу України у СОТ. Таким чином, Україна вступити до СОТ в 2007 році, як очікувалося раніше, не зможе.

УНІАН

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!