Порошенко створює для себе і друзів новий банк

Понеділок, 24 грудня 2007, 12:38

Інвестфонд Петра Порошенка і його партнери створюють банк, до якого перейдуть на обслуговування деякі їхні підприємства.

Антимонопольний комітет дозволив створення Міжнародного інвестиційного банку, пише газета "Дєло".

Серед його акціонерів - колишні власники банку "Мрія", а також інвестфонд "Прайм Ессет Кепітал", що керує активами голови ради Нацбанку Порошенка.

За словами одного із засновників Міжнародного інвестиційного банку Костянтина Ворушиліна, фінустанова буде обслуговувати юридичні особи.

Реклама:

Її клієнтами стануть деякі підприємства, що є власністю Порошенка і його партнерів. Раніше вони обслуговувалися в банку "Мрія", і багато хто з них залишилися його клієнтами після продажу російському банку ВТБ.

Відносно структури акціонерів Міжнародного інвестиційного банку, то вона поки збалансована - за словами Ворушиліна, зараз жоден засновник не має контрольного пакету акцій. "Особисто мені належить близько 5%", - зізнався він.

Однак найближчим часом у банку, швидше за все, з'явиться великий акціонер. "Ми очікуємо приходу іноземного інвестора, якому дістанеться частка в капіталі", - розповів Ворушилін.

Продаж пакету акцій нерезиденту, ймовірно, відбудеться у ході збільшення капіталу банку вже найближчим часом.

"Зараз його статутний фонд складає 10 мільйонів євро (близько 73 мільйонів гривень - необхідний мінімум для створення банку в Україні), але практично відразу ж ми збільшимо капітал до 40 мільйонів євро (290 мільйонів гривень)", - відзначив Ворушилін.

Створення нової фінустанови і залучення у неї іноземного інвестора - прекрасна можливість для екс-власників банку "Мрія" реабілітуватися за його не зовсім вигідний продаж у 2006 році.

Тоді фонд Порошенка і група його партнерів виручили за 98% акцій "Мрії" 70 мільйонів доларів.

Для порівняння, через кілька місяців французька група Credit Agricole придбала 98% акцій Індекс-Банку (який на той момент знаходився усього лише на п'ять сходинок вище "Мрії" у рейтингу НБУ за величиною активів) за 260 мільйонів доларів.

Згодом сам Порошенко визнав продаж банку "Мрія" неефективною: "Це рішення було політично виправданим у зв'язку з можливим моїм переходом в опозицію".

"Я ще пам'ятаю, з якими проблемами зіштовхується банк, якщо ти є опонентом влади. Однак це рішення про продаж банку було фінансово неефективним", - заявив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!