Росія видасть Білорусі кредит в $1,5 млрд

П'ятниця, 21 грудня 2007, 11:19

Російська федерація і Білорусь підписали угоду про надання білоруській стороні кредиту в 1,5 млрд дол. Угоду підписали сьогодні в Москві віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Алексєй Кудрін і міністр фінансів Білорусі Микола Корбут.

За словами Кудріна, кредит надається Білорусі на 15 років. Процентна ставка визначатиметься по LIBOR +0,75%. За словами міністра, наразі ставка LIBOR майже 5%, відповідно кредит надається під "менше ніж 6%". Кудрін підкреслив, що вказана ставка є ринковою. Також він повідомив, що передбачений п'ятирічний пільговий період для погашення основного боргу.

За словами Кудріна, кредит надається бюджету республіки, але, "з іншого боку, при перерахуванні коштів збільшиться валютний резерв Національного банку Білорусі, а бюджет отримає кошти, конвертовані в білоруські рублі".

Міністр фінансів РФ підкреслив, що всі господарюючі суб'єкти Білорусі при здійсненні зовнішньоторговельних операцій "матимуть хороший запас золотовалютних резервів, в цьому і сенс цього кредиту: з одного боку, стабілізуючий, а з іншого – такий, що забезпечує товарообіг між країнами". Кудрін зазначив: "Це серйозна підтримка республіки, ми видаємо кредит у цілому на сприятливих умовах".

Реклама:

У свою чергу, Корбут повідомив, що "природа кредиту – це підвищення ціни на газ, вперше Білорусь із цього року платить митний збір Росії". Таким чином, за його словами, і використовуватимется кредит "виходячи з природи його появи". Крім того, кошти кредиту спрямовуватимуть на фінансування дефіциту бюджету Білорусі. Корбут також повідомив, що кошти повністю перерахують до Білорусі до 31 грудня 2007 р.

Нагадаємо, з 31 грудня 2006 р. на 1 січня 2007 р. Газпром і Білорусь підписали п'ятирічний контракт на постачання і транзит газу. Вартість російського газу на 2007 р. виросла з 46,68 дол. за 1 тис. куб. м до 100 дол. за 1 тис. куб. м. На той момент Білорусь була не здатна платити таку ціну повністю, тому сторони домовилися, що країна протягом шести місяців платитиме 55% вартості, але в липні ц. р. Білорусь повинна вийти на 100% оплату і погасити залишок.

22 лютого 2007 р. Білорусь звернулася до російської влади з проханням виділити 1,5 млрд дол. як стабілізаційний кредит. Необхідність такої позики в білоруському міністерстві фінансів пояснили підвищенням цін на енергоносії і, як наслідок, зростанням державних витрат.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!