"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Українські компанії розповідають про себе менше чверті правди - висновок S&P

П'ятниця, 21 грудня 2007, 14:32

Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's (США) вважає низьким рівень інформаційної прозорості українських компаній.

Про це сказано в результатах дослідження інформаційної прозорості українських компаній, проведеному S&P разом із Агентством фінансових ініціатив (АФІ).

"Результати нашого дослідження показують, що рівень прозорості публічних українських компаній досить низький, не досягає навіть чверті від максимально повного рівня розкриття та становить 23,9%", - сказано в документі.

S&P вважає основною причиною настільки низького значення індексу прозорості відсутність достатньої ринкової мотивації для такого розкриття, що не можна мотивувати винятково регуляторними вимогами.

Реклама:

Дослідження проведено серед 36 найбільших українських компаній у банківській, паливно-енергетичній, металургійній і машинобудівній галузях.

Компанії обрано на основі розміру капіталізації й обсягу торгів їхніми акціями на ПФТС.

У дослідженні зазначається, що зазначені компанії (без урахування банків) практично не виходять на ринок єврооблігацій (за винятком Азовсталі та "Стиролу"), і тільки одна компанія опосередковано пов'язана з виходом на IPO (Полтавський ГЗК), а також одне підприємство має облігації на внутрішньому ринку (ЛуАЗ).

Саме банки й перераховані вище компанії мають найбільш високий рейтинг прозорості, зокрема, показник 40% перевищили "Райффайзен Банк Аваль", банк "Форум" й Укрсоцбанк, трохи десятих відсотка до 40% не вистачило Полтавському ГЗК.

У перелік аутсайдерів, індекс яких становить менше, ніж 15%, увійшли Авдіївський КХЗ й Дніпроспецсталь.

Разом із тим, кращі світові показники інформаційної прозорості становлять 80-85%.

Однак, зі слів президента ПФТС Ірини Зорі, зараз на фондовому ринку відсутня кореляція між вартістю активів на фондовій біржі та індексом прозорості цих підприємств, зокрема, вартість акцій аутсайдера рейтингу Дніпроспецсталі останнім часом росла на фондовій біржі дуже активно.

S&P заявляє про відсутність тенденцій до поліпшення інформаційної прозорості банківського сектору України.

Українські новини

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!