Росія, Туркменія та Казахстан підписали угоду про Прикаспійський газопровід

Четвер, 20 грудня 2007, 18:54

Росія, Казахстан і Туркменістан підписали в Москві у присутності глав трьох країн угоду про будівництво Прикаспійського газопроводу.

Будівництво Прикаспійського газопроводу закінчиться не пізніше за 2010 рік. Про це раніше заявляв глава Мінпроменерго РФ Віктор Христенко.

Згідно з угодою, туркменський газ піде в обхід Каспійського моря уздовж його східного узбережжя новими трубопроводами, які віллються в газотранспортну систему Росії.

Нині туркменський газ експортується газопроводом "Середня Азія-Центр", щорічна потужність якого не перевищує 50 мільярдів кубометрів. У перспективі після модернізації трубопроводу він зможе прокачувати близько 230 мільйонів кубометрів за добу - понад 70 мільярдів кубометрів на рік.

Реклама:

Раніше Юрій Бойко заявив, що Україна теж планує стати учасником проекту будівництва Прикаспійського газопроводу.

12 травня президенти Росії, Казахстану і Туркменістану Владімір Путін, Нурсултан Назарбаєв і Гурбангули Бердимухаммедов підписали декларацію про будівництво Прикаспійського газопроводу.

Відповідно до декларації, національні уряди до 1 вересня 2007 року повинні підготувати текст міжурядової угоди про будівництво Прикаспійського газопроводу. При цьому сторони заперечують можливість залучення інших країн до реалізації цього проекту.

Крім того, Росія, Казахстан, Туркменістан і Узбекистан підписали Декларацію про розвиток газотранспортних потужностей у Центральній Азії.

"Вєсті"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!