Костусєв оштрафував 40 спиртових заводів

Четвер, 20 грудня 2007, 19:11

АМК оштрафував 40 спиртових заводів на 3,344 млн грн за антиконкурентні узгоджені дії, повідомляє прес-служба комітету.

Так, у ІV кварталі 2006 р. заводи встановили відпускні ціни на спирт на однаковому рівні в залежності від марки. Зокрема, на спирт "люкс" — 46 грн/дал, "екстра" — 45 грн/дал, "вищої очистки" — 44 грн/дал.

Як засвідчило розслідування, заводи підняли ціни до одного розміру за рахунок узгодженості в корегуванні рівня рентабельності. Відтак антиконкурентні дії спиртових підприємств охопили 75% ринку.

Проте заводи мали би встановлювати ціни самостійно, розраховуючи їх на підставі власних витрат. Оскільки витрати заводів є різними, собівартість спирту також різниться.

Реклама:

Таким чином, Комітет встановив, що об'єктивні економічні причини, які зумовили б необхідність встановлення кожним окремим заводом ціни на спирт на однаковому рівні, відсутні.

Нагадаємо, з 1 жовтня ц. р. спирт подорожчав на 15%, і тепер його вартість становить 46 грн/дал. Ємкість українського ринку алкоголю фахівці СОВАТ оцінюють в 30-35 млн дал. на рік, з яких міцний алкоголь (зі вмістом спирту понад 24%) становить 32 млн дал. В Україні горілку випускають майже 100 підприємств, близько 80% ринку зосереджено у 10-ти найбільших виробників.

РБК-Україна

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!