На українських АЗС збувають "палений" бензин

Понеділок, 17 грудня 2007, 15:09

На території України виявлено близько 120 примітивних міні-заводів, що виробляють нафтопродукти, які потім реалізують через АЗС.

Про це заявив координатор групи експертів із реалізації енергетичного меморандуму Україна–ЄС Олександр Тодійчук, повідомляє Обком із посиланням на Экономические известия.

У Чечні схожий технологічний процес нафтопереробки називають самоваром. У публікаціях російської преси кількість таких самоварів у опальній кавказькій республіці коливається від 600 до 1000.

Розповідаючи про масштаби нелегальної нафтопереробки в Україні, Тодійчук послався на результати дослідження, здійсненого на замовлення однієї зарубіжної компанії, що зацікавлена в розширенні своєї присутності на українському ринку.

Реклама:

"Нелегальна нафтопереробка негативно позначається на якості палива, що реалізується на українських АЗС. У той же час вона дозволяє певною мірою гальмувати ріст цін на нафтопродукти в країні і тримати їх на рівні нижче середньоєвропейського", – відзначив експерт.

Виконавчий директор консалтингової компанії UPECO Сергій Куюн повідомив, що частка контрафактної нафтопродукції на українському ринку становить 10-15%.

У Мінпаливенерго і держкомпанії "Укртранснафта", яка відповідає за експлуатацію магістральних нафтопроводів, вважають, що тіньовій нафтопереробці в Україні сприяє ріст розкрадання сировини з трубопроводів – він добре зорганізований і має реальні ринки збуту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!