"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Америка та Європа "єдиним фронтом" боротимуться проти економічної кризи

Четвер, 13 грудня 2007, 17:51

Федеральна резервна система США, європейський Центробанк, центральні банки Великобританії, Канади й Швейцарії спільно боротимуться із кредитною кризою.

Вони заявили про готовність позичити мільярди доларів на підтримку приватних банків.

Рішення координувалося американським Федеральним резервом, який уже тричі цього року знижував процентну ставку.

Останнє рішення показує, що центробанки працюють спільно, намагаючись не допустити можливого різкого посилення умов кредитувань.

Реклама:

У історії не було прецеденту такої спільної роботи. І якщо вже  центробанки вирішили об’єднати зусилля - це говорить про те, що ставки справді високі.

Раніше деякі експерти озвучили побоювання, що посилення умов кредитування в США може призвести до рецесії американської економіки й уповільнення темпів зростання світової економіки.

У центробанках порахували, що якщо в приватних банків зараз виникнуть труднощі із залученням додаткових грошових коштів, приватникам доведеться істотно підвищити кредитні ставки для своїх клієнтів. Такий розвиток подій, у свою чергу, призвів би до істотних затримок виплат по кредитах.

Згідно з прогнозами експертів Goldman Sachs, у найближчі 12 місяців провідні світові інвестиційні інститути будуть вимушені списати додатково 48 млрд доларів як утрати з різних видів цінних паперів, прив’язаних до іпотечного ринку США.

Раніше компанія підрахувала, що економіка Сполучених Штатів може зазнати збитків на суму в два трильйони доларів у результаті кризи на ринку кредитування.

Раніше колишній глава ФРС Алан Грінспен повідомив, що доля світової економіки залежить від того, що відбудеться з цінами на будинки в США, і, можливо, це не буде хорошим сценарієм розвитку подій.

Іпотечна й кредитна криза у Великобританії почала активно розвиватися після іпотечної кризи в США, що нанесла значної втрати світовим фінансовим інститутам.

Раніше повідомлялося, що світова криза з іпотекою спровокувала підвищений інтерес інвесторів до ринків, що розвивалися, в тому числі й до українського фондового ринку.

Як раніше повідомляв Bloomberg, збитки інвесторів, які вклали свої кошти в облігації, забезпечені кредитами позичальників із низькою платоспроможністю, можуть на тлі іпотечної кризи в США сягнути 75 мільярдів доларів.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) оцінив утрати світової економіки від іпотечної кризи в США - $170-200 млрд.

BBCrussian

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!