У Азарова звинуватили Світовий банк у "штучному заниженні" України

Вівторок, 11 грудня 2007, 13:40

Міністерство фінансів звинуватило Світовий банк у "штучному заниженні" позицій України в рейтингу привабливості податкової системи в щорічному дослідженні легкості ведення бізнесу Doing Business-2008.

Як пише Комерсант-Україна, оприлюднений понад 2 місяці тому рейтинг підготувала аудиторська компанія PricewaterhouseCoopers (PWS) на замовлення ВБ.

Україна в рейтингу посіла 139 місце з 178-ми, знизивши за рік свої позиції на 11 пунктів, а в розділі "Сплата податків" – 177 місце.

У повідомленні Мінфіну вказується, що аудитори PWS при визначенні позицій України в рейтингу складності податкової системи для ведення бізнесу "допустили помилки в кожному з трьох показників, що використовувалися для її оцінки".

Реклама:

У міністерстві стверджують, що кількість платежів на рік становить не 99, а 45, тому що українські підприємці мають можливість використовувати електронну форму декларування, що не враховано ВБ.

До 4 грудня 231 тис., або 27,4%, платників подавали звітність в електронному вигляді. Тому в рейтингу за критерієм "кількість платежів" Україна має займати 136 місце, а не 176-те, як у звіті ВБ.

У Мінфіні також підрахували, що на "ведення, складання і подачу податкової звітності" підприємці витрачають не 2085 годин у рік, а всього 550. Перегляд цього показника дозволив би Україні посісти 156 місце в рейтингу замість 177-го.

У Мінфіні запевняють, що Світовий банк завищив і загальну ставку оподатковування – 57,3% від прибутку, тоді як реальний показник – 55,6% (можливе зростання у рейтингу з 145-ої до 144 позиції).

Ці розрахунки дозволили Мінфіну заявити, що загальна позиція України в податковому рейтингу має бути на десять вище (167 місце). А після ухвалення Податкового кодексу ще вище – на 36 позицій: скорочення часу на ведення податкової звітності до 246 годин (90  місце), податкового тягаря – на 0,7% – до 54,9% (зростання у рейтингу на 1 позицію – до 143-ої).

Радник в. о. першого віце-прем'єра, в. о. міністра фінансів Миколи Азарова Віталій Лук'яненко запізнілу реакцію Мінфіну на результати дослідження пояснив тим, що міністерство "тільки нещодавно їх офіційно отримало". Попередній подібний рейтинг, у 2006 році, Мінфін не коментував, зазначає видання.

Радник Світового банку Мартін Райзер повідомив, що не може коментувати думку Мінфіну, тому що перебуває за кордоном.

Експерти кажуть, що, реагуючи на дослідження Doing Business-2008, у Мінфіні намагаються поліпшити імідж відомства, акцентуючи увагу на менш значних аспектах звіту, при цьому залишаючи без коментарів проблемні питання, наприклад адміністрування податків і вплив на цей процес фіскальних органів.

Як ідеться в статті, Мінфіну невигідно говорити про проблеми адміністрування, тому що доведеться визнавати факт "ручного" виконання бюджету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!