Медведько перевірить схеми "Укртатнафти"

Понеділок, 10 грудня 2007, 10:20

Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем колишнім керівництвом ЗАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) на чолі з екс-головою правління компанії Сергієм Глушком.

Під підозру потрапили схеми закупівлі і продажу нафтопродуктів, "що спричинили тяжкі наслідки для акціонерів", повідомляє "Дєло" з посиланням на УНІАН.

Слідчі Генпрокуратури перевіряють схему закупівлі нафти і продажу нафтопродуктів за свідомо збитковими угодами, що дозволяла ухилятися від сплати ПДВ.

Зокрема, між "Укртатнафтою" й компанією "Таїз" (Полтава) протягом квітня-серпня 2007 року і між "Укртатнафтою" й "Технопрогресом" (Полтава) протягом липня-жовтня 2007 року були укладені збиткові угоди закупівлі-продажу нафти, у результаті яких держава не одержала 1,152 млрд грн ПДВ.

Реклама:

Окрім того, Генпрокуратура зацікавилася й тим, чому "Укртатнафта" за колишнього керівництва в першому півріччі цього року поставляла світлі нафтопродукти і мазут київським компаніям "Новойл" і "Укртатнафта-Центр" за цінами, що значно нижчі собівартості. Нанесені підприємству збитки становлять 121,1 млн грн.

Існування незаконних схем купівлі нафти і продажу нафтопродуктів у середині 2007 року визнав і Кабінет Міністрів.

За інформацією першого віце-прем'єра Миколи Азарова, у результаті використання "сірих" схем компанією "Таїз" цього року втрати бюджету сягнули 700 млн грн.

ТОВ "Таїз" на підставі судового рішення декларувало обсяги постачань товарів як звільнені від оподатковування. При цьому в податкових накладних, які компанія видавала своїм покупцям, відображався ПДВ зі ставкою 20%. На підставі цих накладних покупці ТОВ "Таїз" і формували податковий кредит.

На початку листопада новий голова правління "Укртатнафта" Павло Овчаренко спрямував у Управління СБУ в Полтавській області інформацію про виявлені ним ознаки доведення підприємства до банкрутства його попереднім керівництвом.

За його даними, збитки нафтопереробного підприємства за дев'ять місяців 2007 року становлять 127 млн грн, що, на думку голови правління, є "результатом цілеспрямованої політики із закупівлі сировини і реалізації зі знижками нафтопродуктів через комерційні структури, що представляють інтереси ВАТ "Татнєфть" в Україні".

Як відомо, "Татнєфть" є засновником "Укртатнафти" з боку Республіки Татарстан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!