У Ющенка рекомендують Кабміну підвищити ціну на газ для населення

Понеділок, 10 грудня 2007, 11:22

Секретаріат президента вважає за необхідне підвищення ціни на газ для населення. Відомство вже рекомендувало уряду розпочати поступове підвищення ціни на газ внутрішнього видобутку.

Про це пише Коммерсант-Украина.

Перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак заявив, що ціну на газ для населення треба підвищити.

Раніше НАК "Нафтогаз України" говорила, що саме заниження ціни на газ для населення є причиною фінансових проблем газовидобувних підприємств.

Реклама:

Шлапак вважає, що подальше стримування цін призведе до необхідності їх різкого підвищення у майбутньому: "Якщо цього не зробити зараз, через два-три роки їх потрібно буде підвищити одразу в 3,5-4 рази, як це було з комунальними тарифами в 2006 році". За його словами, президент уже доручив Кабміну Віктора Януковича підняти ціну для населення й має намір зробити таку ж пропозицію майбутньому уряду.

Україна використовує 75 млрд кубометрів газу на рік. З них населення - 19 млрд кубометрів, ТКЕ - 18 млрд кубометрів, промисловість - 38 млрд кубометрів. 21 млрд кубометрів газу видобувається в Україні, ще 55 млрд кубометрів імпортує швейцарська компанія "Росукренерго" з Казахстану, Узбекистану й Туркменії.

Високопоставлене джерело, наближене до в. о. віце-прем'єра Андрія Клюєва, розповіло, що уряд уже розробив дві схеми підвищення ціни на газ для населення: на 20-25% щорічно протягом п'яти-семи років або синхронно з ростом вартості палива в Росії. В останньому випадку вже в наступному році вартість газу зросте вдвічі. Швидше за все, вважає джерело, уряд вибере проміжний варіант, і для більшості українців ціна газу в наступному році зросте з 29,3 коп. до 40 коп. за кубометр.

У такий спосіб влада прагне послабити енергетичну залежність від Росії, відзначають експерти.

Як повідомлявся, раніше Віктор Ющенко заявив, що ціна на газ 179,5 долара за тис. кубометрів є шоковою для значної частини української економіки.

4 грудня Юрій Бойко заявив, що ставка транзиту газу територією України на 2008 р. становитиме 1,7 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км.

5 грудня Україна й "Газпром" підписали контракти на постачання газу в 2008 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!