У Секретаріаті назвали приблизну ціну на газ для промисловості в 2008-му

Понеділок, 10 грудня 2007, 13:02 -

Перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак прогнозує, що кінцева ціна імпортного газу для промислових споживачів у 2008 році становитиме близько 1 150 гривень за тис. куб. м (з урахуванням ПДВ, цільової надбавки, тарифів на транспортування й поставку і витрат на зберігання).

Про це він повідомив в ефірі телекомпанії "Перший національний" 9 грудня.

"Десь у межах 230 доларів за тис. куб. м (1 150 гривнень) буде ціна... Нам рано або пізно все одно потрібно піднімати ціну на газ. Економіка світова, у тому числі і європейська, росте випереджальними темпами порівняно з ростом запасів енергоресурсів - тому вони будуть завжди в дефіциті", - сказав він.

Шлапак вважає прийнятною таку ціну як для металургійних підприємств, так і для компаній хімічної галузі.

Реклама:

Як відомо, нині граничний рівень ціни на газ для промспоживачів і бюджетних установ становить 720 гривень за тис. куб. м (без урахування ПДВ, цільової надбавки, тарифів на транспортування й поставку, витрат на зберігання).

4 грудня Україна й Росія домовилися про ціну на імпортний природний газ на кордоні Росії й України 179,5 долара за тис. куб. м на 2008 рік, що на 38,08% більше ціни газу в 2007 році.

Газ для промислового сектора постачає спільне підприємство Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" й "Росукренерго" - "Укргазенерго".

Ексклюзивним постачальником газу є компанія "Росукренерго", що закуповує весь обсяг палива в дочірньої російському "Газпрому" компанії "Газпром експорт" і транспортує до кордону України й Росії.

На кордоні України й Росії газ в "Росукренерго" купує спільне підприємство "Укргазенерго" і продає його промисловим підприємствам і теплокоммуненерго, а також реалізує його "Нафтогазу України" для потреб населення, ТКЕ й бюджетної сфери.

З 2007 року Україна одержує природний газ по 130 доларів за тис. куб. м на кордоні України й Росії, що на 36,8% більше ціни газу, який постачали в 2006 році (95 доларів за тис. куб. м).

"Українські новини"

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: